Arbetsdomstolen

Uppsagd präst som uppvaktade kollega tar strid

Visions jurist konstaterar att det inte finns saklig grund för uppsägningen och kräver att Arbetsdomstolen förklarar den ogiltig. Foto: TT-Bild

En präst i Svenska kyrkan har sagts upp efter att ha gjort närmanden mot en pastorsadjunkt. Nu stämmer facket Vision arbetsgivaren för brott mot anställningsskyddslagen och kräver ett skadestånd på 150 000 kronor till prästen.

Publicerad

Medan #metoo-rörelsens vittnesmål om sexuella trakasserier sveper över landet tar tjänstemannaförbundet Vision strid för en präst på komministertjänst som vid ett enda tillfälle uppträtt olämpligt.

Han har vid ett enskilt samtal med en kvinnlig kollega uppvaktat henne. Hon har avvisat honom och han har inte fortsatt med några närmanden, enligt stämningsansökan.

Prästen förstod inte att uppvaktningen vid samtalet skulle uppfattas som obehagligt och har aldrig haft för avsikt att så skulle vara fallet, skriver Vision också.

Prästen varslades om uppsägning i mars och tre månader senare överlämnade arbetsgivaren uppsägningen. Men kyrkan har även vidtagit andra disciplinära åtgärder. I maj tilldelades komministern genom domkapitlet i Skara Stift en skriftlig varning.

Det är tillräckligt, förklarar Vision i stämningsansökan. I och med varningen förstod prästen allvaret i händelsen. Han kommer inte att agera på liknande sätt igen, hävdar Vision.

Förbundets jurist konstaterar att det inte finns saklig grund för uppsägningen och kräver att Arbetsdomstolen förklarar den ogiltig. Samtidigt kräver facket ett skadestånd på 150 000 kronor till prästen.