Arbetsrätt

”Befängt ändra strejkrätten på grund av en arbetsplats”

Matts Jutterström, förbundsordförande för fackförbundet Pappers. Foto: TT-Bild
Matts Jutterström, förbundsordförande för fackförbundet Pappers. Foto: TT-Bild

Att konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och Sveriges hamnar nu är löst förändrar inget vad gäller planerna på inskränkningar i strejkrätten, har arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, fastslagit. Men flera LO-förbund är öppet kritiska till att utredningen inte dras tillbaka.  

Publicerad

Matts Jutterström, förbundsordförande för fackförbundet Pappers, ser ingen anledning till att genomföra lagförslaget nu när konflikten i Göteborg är löst.

– Vi var kritiska redan när utredningen skulle tillsättas, man kan ju inte lagstifta på grund av en enskild arbetsplats i Sverige, APM Terminals i Göteborg. Det låter ju befängt.

Efter stor vånda sa Pappers ändå ja till det liggande partsförslaget, som varit ute på en remissrunda.

– Det hävdades i princip att ingenting i praktiken skulle förändras för oss med det nya förslaget. Men det är många som tycker om det här nu. Man ska aldrig röra någonting i strejkrättsreglerna i strejkrätten överhuvudtaget. Det borde vara grundfundamentet, säger Matts Jutterström.

Även Fastighets och Byggnads vill att lagförslaget dras tillbaka. Byggnads ordförande Johan Lindholm säger till Sveriges Radio Ekot att han funderat och landat i att han inte tycker att denna lagstiftning behövs.

– Som gammal snickare vet jag att man inte ska försöka reparera sådant som inte är trasigt, säger han till Ekot.

Men LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson har tidigare sagt till tidningen Arbetet att det inte finns anledning att stoppa förslaget.

Men ett tiotal LO-klubbar har tidigare skickat in kritiska yttranden till arbetsmarknadsdepartementet om det liggande förslaget från parterna, har Arbetet rapporterat om.