Arbetsrätt

6 frågor till Johanna Wagner...

Foto: White & Case

... som har vunnit priset för bästa arbetsrättsliga uppsats.

Publicerad

Du har undersökt och jämfört gällande rätt kring uppsägnings­förbudet vid verksamhetsövergång i svensk respektive tysk rätt. Hur valde du ämnet?

– Jag läste en kurs i arbetsrätt och skrev en kort uppsats på samma ämne men som hade ­enbart ett svenskt perspektiv. Det var intressant och något som jag ville bygga vidare på.

Varför just Tyskland?

  – Det var personliga preferenser. Innan jag började plugga bodde jag i Tyskland och jag ville utnyttja tillfället att öva på min tyska. Jag tittade också på möjligheterna att jämföra med England, men rätts­systemen var lite väl olika.

Vilka slutsatser drar du i uppsatsen?

– Den tyska och svensk implementeringen av uppsägningsförbudet skiljer sig åt, inte helt, men märkbart. Bland annat träder förbudet in vid olika tidpunkter. Den tyska implementeringen stämmer även bättre överens med EU:s flexicurity-strategi.


Hur var reaktionerna på uppsatsen?

– Jag har fått positiv feedback generellt. Jag fick ­också ett annat stipendium, från advokat­firman Sigman & Co (en advokat­byrå i Lund och Malmö som sedan förra året delar ut ett stipendium i arbetsrätt till studenter på Lunds universitet, reds anm).


Vad gör du nu?

  – Jag är sedan augusti förra året på advokat­byrån White & Case. Där jag ­jobbar med mergers and acquisitions (fusioner och förvärv).


Har du nytta av dina kunskaper du förvärvade i ditt uppsatsarbete i den rollen?

– Ja, jag har ju gått igenom arbets­rätten på ett grundligt sätt. Jag får ofta uppgiften att ha fokus just på arbetsrätten i transaktionerna, men det kan vara ­annat också.

Årlig tävling

Arbetsrättsliga föreningens mål är att främja intresset för den svenska arbetsrätten. I styrelsen finns professorer och chefsjurister från både arbets­tagarsidan och arbets­givar­sidan. Ordförande är Arbets­dom­stolens ordförande Cath­rine Lilja Hansson.

Så här beskriver Johanna Wagner skillnaden mellan tysk och svensk arbets­rätt när det gäller förbudet av uppsägningar vid överlåtelser i sin uppsats.

”Den svenska regleringen begränsar markant flexibiliteten genom inskränkningen av arbets­lednings­rätten för överlåtare och förvärvare, samtidigt som den endast marginellt ökar tryggheten för arbetstagaren ­genom de något förlängda anställningarna i övergångssituationen.”