AD: Gravid chaufför skulle ha erbjudits jobb

2015-12-02 12:59 Ann Norrby  
Foto: Colourbox

Chauffören har rätt i att det var graviditeten som gjorde att hon inte blev erbjuden jobb. Därför får hon 75 000 kronor i diskrimineringsersättning.

En chaufför hade jobbat på olika transportföretag som hade Stockholms läns landstings uppdrag att hämta och lämna prover sedan 2011. När uppdraget skulle tas över av Sundsvalls Expressbyrå talade hon om att hon var intresserad av att fortsätta körningarna. Hon var då gravid men skulle föda sitt barn först två och halv månad efter att företaget hade tagit över uppdraget.

När hon inte blev erbjuden något jobb vände hon sig till Diskrimineringsombudsmannen. DO stämde företaget och hävdade att det var hennes graviditet som hade styrt företagets handlande.

Det nekade företaget till. I stället var det hennes påstridighet att få besked och att hon inte respekterade rekryteringsprocessen som tillsammans med hennes kontakter med media som hade haft betydelse.

AD anser att företagets motiveringar verkar vara efterhandskonstruktioner. Hon hade till exempel kontaktat media först efter att företaget bestämt sig för att inte anställa henne. Domstolen konstaterar att den avgörande anledningen till att hon inte blev erbjuden anställning var hennes graviditet. Hon blev därmed diskriminerad på grund av sitt kön. Hon får 75 000 kronor i diskrimineringsersättning.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna