Arbetsrätt

”Arbetsledaren hade rätt att neka honom praktikplats”

Professor Reinhold Fahlbeck är upprörd. Arbetsledaren som uppmanade en muslimsk praktikant att skaka hand med henne om han ville ha ett jobb där, gjorde inget fel. Det gjorde däremot Trollhättans kommun som varnade arbetsledaren och betalade 30 000 till praktikanten, anser professorn.

Publicerad

- Det här är inte en fråga om diskriminering, säger Reinhold Fahlbeck.

Den här frågan om att vägra skaka hand med en kvinnlig chef har tidigare varit uppe som ett mål i tingsrätten. Det målet gällde också en muslimsk praktikant. Men då var det inte chefen som fälldes för diskriminering utan Arbetsförmedlingen, eftersom praktikanten sedan fått sitt aktivitetsstöd indraget.

Reinhold Fahlbeck, professor emeritus i juridik vid Lunds universitet, hade gärna sett att den domen blivit överklagad. På samma sätt hade han hellre sett att det här fallet med praktikanten som kände sig kränkt för sin religion hade prövats i rätten. Han beklagar att Trollhättans kommun betalade 30 000 i skadestånd till praktikanten innan fallet hann prövas.

- Arbetsgivaren har rätt att neka vem som helst, som vägrar skaka hand med halva befolkningen, praktikplats. Det är bara sådan religionsutövning som står synnerligen nära tron, som att be, som skyddas av religionsfriheten i Europakonventionen, inte handskakning.

I boken "Bed och arbeta – om religionsfrihet i arbete och skola" har Reinhold Fahlbeck analyserat Europadomstolens domar, och kommit fram till att den religiösa åsikten skyddas men inte religionsutövningen fullt ut.

– Det är den enda boken som finns i det ämnet, säger Reinhold Fahlbeck.

Därför tycker han det är konstigt att han inte blev inbjuden till gårdagens samtal om religionsfrihet och arbetslivet, som integrationsminister Erik Ullenhag bjudit in till. Religionsfrihetens plats i arbetslivet från ett rättsligt perspektiv diskuterades där i stället av bland andra Emma Svensson, den doktorand som recenserat Reinhold Fahlbecks bok och var kritisk till hans tes om en lika stark rätt att ha religion som att inte ha det.