Arbetsrätt

Avskedad för covidsmitta får stöd av facket

Sodexoanställda städaren och huvudskyddsombudet blev avskedad. Han anklagas för att medvetet ha spridit covidsmitta. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sodexoanställda städaren och huvudskyddsombudet blev avskedad. Han anklagas för att medvetet ha spridit covidsmitta. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fastighetsanställdas förbund tar nu strid på central nivå för en avskedad städare. Han anklagas för att medvetet ha spridit covidsmitta på jobbet på på Gekås köpcentrum i Ullared. Det skriver Fastighetsfolket.

Publicerad

Det var i slutet av februari i år som den Sodexoanställda städaren och huvudskyddsombudet Wojtek Miller blev avskedad.

Strax före ett arbetspass, tre veckor tidigare, upptäckte Wojtek Miller att han inte kände någon lukt. Han ska ha uppgett det direkt för gruppledaren som sa åt honom att gå hem, vilket han också gjorde.

– Dagen därpå körde jag till Falkenberg och gjorde ett prov. Det var positivt, berättar han för tidningen.

Två dagar efter att han återgått till arbetet, efter tre veckors frånvaro, kom beskedet om avskedandet.

De lokala förhandlingarna om avskedande slutade i oenighet och kommer nu att tas upp på central nivå, med Almega som motpart.

Sodexo meddelar att företaget inte vill kommentera ett pågående fall när Fastighetsfolket frågat om huruvida smittan var medveten.

Om parterna inte kommer överens kan fallet bli en fråga för Arbetsdomstolen. Det kan då bli första gången som ett sådant ärende prövas.

Birgitta Nyström, professor i civilrätt, säger att den som medvetet struntar i symtom och allmänna råden att stanna hemma skulle kunna sägas upp eller avskedas från jobbet, enligt en intervju i TT.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev