Handels: Hemtagen mat kostade medlemmarna jobbet

2021-02-24 17:33 Mattias Croneborg  

De två butiksanställda avskedades med motiveringen att de skulle ha stulit varor. Men Handels hävdar att medarbetarna tog hem varor på chefens order.

Handelsanställdas Förbund stämmer Coop Väst och Fremia (en hopslagning av Arbetsgivarföreningen KFO och Arbetsgivarförbundet Idea) för att avskedat två medlemmar med motiveringen att de skulle ha stulit varor från butiken. Förbundet hävdar att medarbetarna tog hem varor på order av deras chef.

Förbundet stämmer Coop Väst på ett allmänt skadestånd på 200 000 kronor vardera för medlemmarna och ersättning för lön och semesterersättning från dagen för avskedande och fram till dagen för huvudförhandling i AD.

De två medlemmarna var anställda på livsmedelskedjan Netto men under förra året förvärvades en av kedjans butiker av Coop varvid anställningarna flyttades över till det nya bolaget.

I samband med att butiken skulle göras om tömdes den på varor. Enligt förbundet fick de två medlemmarna instruktioner att ta med sig mat hem som annars skulle ha slängts. De ska också ha fått instruktioner om att övrig personal kunde göra samma sak.

Kort därefter ska medlemmarna fått besked om avskedande på grund av stöld, vilket alltså förbundet bestrider.

Mattias Croneborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen