”Befängt ändra strejkrätten på grund av en arbetsplats”

2019-03-08 10:10 Lena Gunnars  
Matts Jutterström, förbundsordförande för fackförbundet Pappers. Foto: TT-Bild

Att konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och Sveriges hamnar nu är löst förändrar inget vad gäller planerna på inskränkningar i strejkrätten, har arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, fastslagit. Men flera LO-förbund är öppet kritiska till att utredningen inte dras tillbaka.  

Matts Jutterström, förbundsordförande för fackförbundet Pappers, ser ingen anledning till att genomföra lagförslaget nu när konflikten i Göteborg är löst.

– Vi var kritiska redan när utredningen skulle tillsättas, man kan ju inte lagstifta på grund av en enskild arbetsplats i Sverige, APM Terminals i Göteborg. Det låter ju befängt.

Efter stor vånda sa Pappers ändå ja till det liggande partsförslaget, som varit ute på en remissrunda.

– Det hävdades i princip att ingenting i praktiken skulle förändras för oss med det nya förslaget. Men det är många som tycker om det här nu. Man ska aldrig röra någonting i strejkrättsreglerna i strejkrätten överhuvudtaget. Det borde vara grundfundamentet, säger Matts Jutterström.

Läs mer: Svenskt Näringsliv kräver blixtändring av stejkrätten

Även Fastighets och Byggnads vill att lagförslaget dras tillbaka. Byggnads ordförande Johan Lindholm säger till Sveriges Radio Ekot att han funderat och landat i att han inte tycker att denna lagstiftning behövs.

– Som gammal snickare vet jag att man inte ska försöka reparera sådant som inte är trasigt, säger han till Ekot.

Men LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson har tidigare sagt till tidningen Arbetet att det inte finns anledning att stoppa förslaget.

Läs mer: Professor: Etiska problem med ny strejklag

Men ett tiotal LO-klubbar har tidigare skickat in kritiska yttranden till arbetsmarknadsdepartementet om det liggande förslaget från parterna, har Arbetet rapporterat om.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna