Chefen kan inte tvinga dig att ta vaccin

2020-12-11 11:39 TT  
Vaccinering är ett stort kroppsligt ingrepp, enligt experterna. Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Kan en arbetsgivare tvinga sina anställda att vaccineras? Troligen inte, enligt experterna. Men möjligen kan du bli omplacerad om du vägrar.

Snart är vaccinet mot covid-19 här, och med det alla frågor som uppkommer kring vaccinet. Vårdpersonalen ska prioriteras, men vad händer om en vårdanställd vägrar att låta sig vaccineras? Eller en butiksanställd, där arbetsgivaren vill marknadsföra sig som coronafri?

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv har inget klart svar att ge ännu. De undersöker frågan, hälsar presstjänsten.

Svensk Handels uppfattning är att arbetsgivaren inte kan tvinga anställda att låta vaccinera sig. Men handeln ser fram emot vaccinet, "många handelsföretag välkomnar vaccineringen och vill engagera sig i vaccinationsprocessen för att nå ut till så många som möjligt" skriver Svensk Handel till TT.

Läs mer: ”Corona bidrar till mental ohälsa”

Däremot kommer inte vaccinerad personal att vara ett säljargument, enligt Svensk Handel. "Vi upplever inte att medlemsföretagen ser vaccineringen som ett säljargument utan en möjlighet för att smittan ska gå ner i samhället."

Avvaktar myndighetsbesked

Den privata vårdkoncernen Ambea, som bland annat driver både Vardagas äldreboenden och hemtjänst, ser också läget som mycket oklart.

– Vi avvaktar vad myndigheterna säger, och vi kommer att följa det, säger Urban Rybrink, pressansvarig för Ambea.

Men vårdarbetsgivarna inom kommuner och regioner har en tydligare linje. Enligt Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef på Sveriges kommuner och regioner (SKR), kan en arbetsgivare inte tvinga sina medarbetare att ta ett vaccin.

Grundlagsskydd

På fackförbundet Kommunal är också uppfattningen klar – arbetsgivare kan aldrig tvinga anställda inom det allmänna till vaccination, förklarar Peter Larsson, ombudsman på Kommunal.

– Det är grundlagsskyddat, det allmänna kan inte göra kroppsliga ingrepp, säger han.

Petra Herzfeld Olsson, professor i arbetsrätt vid Stockholms universitet, håller med.

– Men undantag från detta grundlagsskydd kan göras genom lag. Fast då krävs särskilda skäl. Vaccination är väldigt kroppsligt ingripande, och då ska det mycket till för att kunna ställa sådan krav, säger hon.

I den privata sektorn är det däremot inte grundlagsskyddat att förhindra kroppsliga ingrepp, där är det i stället god sed på arbetsmarknaden som gäller, förklarar hon.

– Då är det behoven för arbetsgivaren som ställs i relation till ingreppet. I det här fallet är det alltså ett väldigt stort ingrepp, säger hon.

Däremot kan det hända att arbetsgivare kommer att vilja kräva vaccinering för att anställa någon, tror hon.

– Den möjligheten finns. Arbetssökandes ställning är oklar. Europakonventionen skyddar privatlivet, men det är oklart vad som gäller här, säger hon.

Omplacering

Jeanette Hedberg på SKR förklarar att kommuner och regioner tillfälligt kan behöva omplacera personal som inte vaccineras. Det kan arbetsgivarna klara, eftersom de är så stora, förklarar hon.

Fast frågan är hur det blir om det inte går att omplacera en person, exempelvis i en liten verksamhet. Kan då personen bli uppsagd på grund av arbetsbrist? Det vill inte Jeanette Hedberg uttala sig om.

Petra Herzfeld Olsson tror inte att det faktum att någon inte är vaccinerad, och inte kan omplaceras, skulle kunna vara en saklig grund för uppsägning.

– Jag har svårt att se att Arbetsdomstolen skulle se det som en fullgod anledning, säger hon.

Johanna Cederblad/TT

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna