Diskriminering att stänga ute politikers assistent

2011-08-22 12:01 Lena Gunnars  

En personlig assistent får inte följa med på lokalpolitikerns möten i socialnämnden. Trots att politikern har en muskelsjukdom som gör att hon annars inte kan delta på samma villkor som de övriga ledamöterna. 

Bodens kommun får nu kritik av Diskrimineringsombudsmannen i ett yttrande till Justitieombudsmannen. Kommunen gör sig skyldig till rättighetskränkning genom att neka politikern att ha med assistenten. Politikern kan som det är nu inte delta på ett fullvärdigt sätt i verksamheten anser DO.

Sekretesskäl har angetts som anledning rapporterar SVT:s  Nordnytt. Enligt Socialstyrelsen kan assistenten bara vara med på möten om hon har ett uppdragsförhållande till nämnden. DO konstaterar samtidigt i sitt yttrande att det inte finns något i lagen som tvingar kommunen att låta politikerns assistent vara med.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna