Arbetsrätt

DO: Bemanningsföretag stänger ute sjukskrivna

Angelique Amanatidis drabbades av ledsjukdomen psoriasisartrit redan som 24-åring. Därför kan hon inte arbeta heltid. Däremot vill hon gärna ha ett arbete på halvtid, något som Manpower Student nekat henne, med hänvisning till sina kollektivavtal. Foto: Aline Lessner

AD-fall. Angelique Amanatidis fick höra av bemanningsföretaget att det inte var lönt för henne att söka jobbet. Anledning: Hon var sjukskriven på halvtid. Nu driver DO hennes fall i Arbetsdomstolen.

Publicerad

Angelique Amanatidis, 33, i Staffanstorp, är halvtidssjukskriven sedan hon som 24-åring drabbades av ledsjukdomen psoriasisartrit. Via Arbetsförmedlingen såg hon en annons där bemanningsföretaget Manpower Student annonserade lediga tjänster.

Hon sökte de tjänster som fanns hos företaget inom administration, som hon har fem års erfarenhet av. I annonsen stod det att jobbet var på halvtid och att de som sökte skulle ha en annan sysselsättning den andra tiden.

– Men Manpower har ringt mig vid två tillfällen och sagt att jag är en matchning. Då har jag blivit jätteglad och tänkt att nu äntligen har jag chans att få komma in, säger Angelique Amanatidis.

– När de frågade mig vad jag gör på de andra 50 procenten svarade jag att jag är halvtidssjukskriven, vilket jag skrivit i min ansökan. Men då fick jag höra att företaget tyvärr inte fick anställa mig för facket. Jag blev jätte­chockad och ledsen.

Efter att Angelique Amanatidis fått samma besked ytterligare en gång kände hon sig kränkt.

– Jag tänkte att om detta stämmer har jag ju ingen chans att få jobb igen. Hela världen gick under, säger Angelique Amanatidis.

Av sin mamma fick hon rådet att anmäla saken till Diskrimineringsombudsmannen. När DO beslöt sig för att driva fallet i Arbetsdomstolen kändes det som en seger.

– Om vi vinner har jag gjort något för alla i min situation, säger hon.

Angelique Amanatidis har sett att fler bemanningsföretag har samma kriterier som Manpower Student när de söker folk.

– De vill väl bli av med oss sjukskrivna. De är rädda att vi ska kosta pengar.

I sitt yttrande till DO hänvisar Manpower Student främst till LO-avtalet och Tjänstemannaavtalet:

”Enligt kollektivavtal förutsätter studentanställning att kandidaten har en annan huvudsaklig sysselsättning på minst 50 procent, det vill säga, bedriver studier eller arbetar med minst denna sysselsättningsgrad. Anställningsformen studentanställning är annars inte tillämplig och strider i så fall mot gällande kollektivavtal”.

Eftersom Angelique Amanatidis är halvtidssjukskriven kan hon inte få en studentanställning, anser företaget.

Manpower Student tolkar kollektivavtalen så att även ålderspensionärer som fyllt 67 år kan komma ifråga.

– Skulle min gamla mormor på 75 år vara mer lämpad för jobbet på Manpower Student än jag? undrar Angelique Amanatidis:

DO anser inte att diskrimineringslagen ger utrymme för sådana förklaringar som företaget uppgett i sitt yttrande.

– Det handlar om en stor grupp arbetstagare som i så fall utesluts från den typen av jobb som de kan ta. I LO-avtalet finns en överenskommelse om att visstidsanställning kan träffas med den som är studerande eller ålderspensionär, visstid kan också tillämpas med arbetstagare som har en annan huvudsaklig sysselsättning. En fråga är förstås om och i så fall på vilket sätt kollektivavtalsregleringen kan påverka arbetsgivarnas ansvar enligt diskrimineringslagen, säger Martin Mörk, chef för processenheten på DO.

Manpower Students ombud på Bemanningsföretagen avböjer att kommentera målet och hänvisar till att man precis börjat skriva svaro­målet.

Inte heller Bemanningsföretagens nya förbundsdirektör Ann-Kari Edenius vill ge någon kommentar.

Hon är dock glad över att regeringens förslag om att arbetsgivare skulle betala 25 procent av sjukpenningskostnaderna inte blev av.

– Det hade gjort det ännu svårare för människor med sjukdomsbakgrund eller nedsatt arbetsförmåga att komma in på arbetsmarknaden, säger Ann-Kari Edenius.

Så säger diskrimineringslagen

Enligt andra kapitlet första paragrafen i disk­ri­mi­nerings­lagen får en arbets­givare inte diskriminera den som hos arbetsgivaren gör en förfrågan om eller söker arbete. Diskriminering är enligt första kapitlet fjärde paragrafen ett missgynnande som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna, till exempel funktionsnedsättning.