Efter laskraschen – nu startar avtalsrörelsen

2020-10-06 08:45  

Lag & Avtal återupptar nu bevakningen av årets stora lönerörelse. I bakgrunden oroar de nyss kraschade lasförhandlingarna. Anmäl dig här till specialnyhetsbrevet om avtalsrörelsen.

Avtalsrörelsen avbröts ju på grund av Corona-pandemin en bit in i mars, den månad som industrins medlare de så kallade opona, var aktivt inblandade i. Industrins parter beslutade att skjuta på förhandlingarna till oktober och förlänga avtalen till 31 oktober.

Om de kraschade las-förhandlingarna, som avslutades sista september, kan påverka avtalsrörelsen är Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo försiktig med att skriva någon på näsan om:

– Men man kan säga att den hade varit en svår avtalsrörelse även utan att ha med las-frågan. Jag tror inte att vi kommer att se några stora konflikter på arbetsmarknaden. Det är för stora osäkerheter i ekonomin för att stora fackförbund ska vilja konflikta. Däremot kan det bli stökigare, det kan ta längre tid och bli mer medling. Det får man nog ändå ställa in sig på, säger Irene Wennemo.

Lag & Avtals ”Senaste nytt från avtalsrörelsen” pausades också i våras.

Industrins parter hade bestämt att förhandlingarna skulle ta vid där de pausades, i opomånaden. I stället för att ”märket”, lönenormen, skulle ha satts i slutet av mars, är planen att det ska finnas på plats i slutet av oktober.  Planen är också, som tidigare men inte av alla helt accepterat, att märket ska vara en norm som den övriga arbetsmarknaden ska förhålla sig till.

Läs mer: ”Skjut på remisstiden för lasförslaget”

Nära hälften av de 496 avtal som löper ut i år gäller fram till den 31 oktober. Det är inte bara industrins avtal som gäller fram till dess utan också Sveriges Kommuners och Regioners, SKR:s avtal med bland annat Kommunal. Under november upphör sedan ytterligare närmare 25 procent av avtalen att gälla, enligt Medlingsinstitutet.

Byggavtalet, Installationsavtalet och Kraftverksavtalet är exempel på avtal som löper ut redan den 15 november. Svensk Handels avtal är förlängda till den 30 november och Arbetsgivarverkets.

Lag & Avtals specialnyhetsbrev följer avtalsrörelsen, som vi brukar, fram till och med att avtalen inom staten blir klara.

Beställ brevet här.

Elisabet Örnerborg

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna