”Extremt udda att inte följa kammarrättens beslut”

2018-05-24 00:00 Mikael Kindbom  
Kammarrättspresident Thomas Rolén Foto: Ester Sorri/TT

Kammarrättens president Thomas Rolén visste inget om överklagandenämndens vägran att följa hans presidentbeslut förrän Lag & Avtal informerade honom om det.

– Har de inte följt vårt beslut? Det är extremt udda, säger han förvånat.

Att överinstanser beslutar att underinstanser måste pröva vissa frågor är inget ovanligt. Hovrätter får emellanåt veta av HD att man borde gett prövningstillstånd i mål som man valt att inte pröva, exempelvis. I de fallen måste underinstanserna göra som HD säger.

Läs mer: Statens överklagandenämnd trotsade Kammarrätten

Och att överklagandenämnden står under kammarrätten i domstolshierarkin är det ingen som ifrågasätter. Därför utgick kammarrättspresidenten Thomas Rolén från att Statens överklagandenämnd skulle följa hans presidentbeslut. Att de inte gjorde det kommer som en överraskning för honom.

– Jag har aldrig varit med om att en underinstans inte gör som en överinstans säger. Givetvis utgick jag från att de skulle ta upp frågan till en ny prövning.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna