Arbetsrätt

Facket: 59-åring blev ratad för språkfel

Han kastade om orden skyltfönster och fönsterskylt i sitt cv. Enligt fackförbundet Vision ska det vara en av de språkbrister som gjorde att den irakiskfödda 59-åringen inte fick komma på anställningsintervju. Bostadsbolaget Poseidon stäms nu i AD för diskriminering.

Publicerad

Den 59-årige mannen med irakiskt ursprung har arbetat som husvärd i det kommunala bostadsbolaget Poseidon i Göteborg sedan 1999. På hans meritlista finns bland annat en universitetsutbildning som byggnads- och konstruktionsingenjör från hans tidigare hemland.

Tolv personer sökte de två tjänsterna och de fyra som kom till intervju var alla yngre och hade svensksklingande namn.

Enligt Vision hade 59-åringen likvärdiga eller bättre meriter än de som kallades till intervju. Fackförbundet uppger att arbetsgivaren hänvisat till att hans ansökningsbrev var för allmänt hållet och hade språkliga brister. Arbetsgivaren har bland annat pekat på en felaktig interpunktion, ett fel tempus, avsaknad av apostrof på ett ställe samt ett felstavat ord. På ett ställe har han dessutom kastat om ordet ”skyltfönster” till ”fönsterskylt”.

Vision har kunnat beslå även en annan av ansökningarna med liknande fel samt en felaktig särskrivning.

Vision anser inte att felen i 59-åringens ansökan ger grund för att anta att har sådana språkliga brister att han inte kan anses kvalificerad för arbetet.

Sammantaget anses mannen ha missgynnats och det har samband med hans ålder och etniska bakgrund. Därmed har bolaget brutit mot diskrimineringslagen både vad gäller ålder och etnicitet.

Vision begär 125 000 kronor i diskrimineringsersättning till mannen.