Arbetsrätt

Hade sex med elev före betygssättning – lärare får jobba kvar

Läraren hade sex med sin elev före betygssättningen. Foto: Eric Carr/Alamy
Läraren hade sex med sin elev före betygssättningen. Foto: Eric Carr/Alamy

Läraren vid gymnasiet hade sex med eleven månader innan han skulle sätta hennes studentbetyg. Läraren klarade sig undan med en skriftlig varning, enligt Sydsvenskan.

Publicerad

En lärare vid en av Malmös kommunala gymnasieskolor varnas för sexuellt umgänge med eleven. Ett unikt skäl till varning. Gymnasieförvaltningens HR-chef Eva Wetterdal har inte varit med om något annan fall under sina två och ett halvt år på tjänsten, skriver tidningen som frågar varför inte läraren sades upp eller avskedades:

– Det är en jättesvår fråga att svara på. Då är vi inne i arbetsrätten och i tolkandet av arbetsrätten. Vi har tolkat arbetsrätten på det här sättet, säger Eva Wetterdal.

Läs också:

I akten till varningen, som Sydsvenskan tagit del av, framgår att biträdande rektor blev kontaktad av läraren i våras. Han berättade om helgen, att han gick på klubb och blev berusad. På klubben träffade läraren eleven som följde med honom hem. De två hade sex.

– Det är klart att jag reagerade starkt på det, säger den biträdande rektorn, till Sydsvenskan.

Läraren erbjöds kontakt med personalhälsovården.

Eleven har inte anmält händelsen och var, enligt uppgifter, myndig vid tillfället och har tagit examen.

– Sex som uppdagas mellan lärare och elev är mycket ovanligt. När det blir upptäckt agerar arbetsgivaren direkt. Det ska de göra. Eleven är i en beroendesituation. Vi anser att det är direkt olämpligt enligt våra yrkesetiska principer att ha relationer med sina elever, säger Catharina Niwhede, ordförande för Lärarnas Riksförbund i Malmö, till tidningen.