Arbetsrätt

Han vill forma framtidens arbetsrätt

Från ung journalist på Finanstidningen till 50-årig centerpolitiker som tvingar regeringen att svänga i arbetsrätten. "Vi gör det för de som ör mest utsatta på arbetsmarknaden". Foto: Claudio Bresciani / TT
Martin Ådahl (C) ställs mot väggen av Lag & Avtals redaktör Mattias Croneborg. Foto: Claudio Bresciani / TT

MOT VÄGGEN. Martin Ådahl (C) får facken att se rött. Han är den som drivit den arbetsrättliga linjen som är formulerad i Las-utredningen. Han anser att parterna nu har en unik chans till reformer som minskar tudelningen på arbetsmarknaden.

Publicerad

Martin Ådahl, Centerpartiets talesperson i arbetsmarknadsfrågor, förhandlade fram både januariavtalet och direktiven till Las-utredningen. Hans arbete kan därmed sätta avtryck i arbetsrätten för lång tid framåt.

Vad anser du om förslagen i Las-utredningen?

– I grund och botten har de följt direktiven väldigt nogsamt och har gjort ett väldigt gediget arbete. Det är historiska förändringar som om de blir verklighet kommer att göra så mycket för att bryta tudelningen på arbetsmarknaden.

Vad är det enskilt viktigaste förslaget?

– Kombinationen att ändra turordningsreglerna tillsammans med kompetensutveckling. Anställningstryggheten försvinner inte för det. Vi lättar på de reglerna som är mekaniska och fyrkantiga.

Hur ser du på att arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) har sagt att utredaren har frångått direktiven?

– Jag förstår att det är väldigt smärtsamt för socialdemokratin när det sker en förskjutning i politiken. Sedan hade jag önskat att man inte hade uttryckt sig så som man gjorde.

Utredningens direktiv är att den grundläggande balansen mellan parterna ska bestå, blir det verkligen så?

– En grundläggande balans finns det i högsta grad. Utredningen har haft några av Sveriges främsta arbetsrättsjurister, främsta arbetsmarknadsekonomer och experter generellt sett, och de visste att de skulle följa detta. Jag tror att alla som kan titta på detta objektivt ser att man följt detta.

Om regeringen under den kommande beredningen ändrar på förslagen, hur mycket töjmån finns det innan det innebär ett brott mot januariavtalet?

– Januariavtalet är tydligt. Det räcker att läsa bokstaven om av vad vi kommit överens om.

Jag tolkar det som att det inte finns så mycket töjmån?

– Nej det gör det inte. Sedan finns i alla utredningar vissa justeringar som behöver göras.

Vad saknar du i utredningen?

– Utredningen själva säger att en försäkringslösning för kompetensutveckling vore bra men utredningen kunde inte föreslå det då den ansåg att det gick utanför dess ramar.

Beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Om parterna enas om en lösning kommer du att acceptera den?

– Vi litar på att parterna hittar ett bra förslag. Sedan har vi medskick att det ska bli flexiblare och att parterna måste respektera de små och icke kollektivanslutna företagen. För de sitter inte med vid förhandlingsbordet.

Vad finns det kvar för anställningstrygghet med utredningens förslag?

– Det finns tydlig lagstiftning som skyddar mot godtycke och självklart mot diskriminering. Saklig grund för uppsägning finns kvar. Ett problem nu är att när en person blir uppsagt av sakliga skäl, om personen exempelvis har trakasserat andra, kan personen vända sig domstol och få uppsägningen ogiltigförklarad i väntan på att tvisten ska avgöras. Då inträffar situationen att den som betett sig illa blir kvar med lön eller utköpt av arbetsgivaren.

Vad blir de mer långsiktiga effekterna av coronapandemin på arbetsmarknaden?

– Det värsta som kan hända är att vi får en ny våg av långtidsarbetslösa som hamnar väldigt långt från arbetsmarknaden. Om vi inte gör reformer nu riskerar tudelningen på arbetsmarknaden bli ännu värre. Det finns också några positiva effekter av krisen som kompetensutveckling och att man provar nya arbetsmetoder. Men det är uppenbart att nuvarande regler inte skyddar människor i ett sådant här läge.

Vad har regeringen gjort bra under coronapandemin?

– Regeringen har svarat upp på två bra sätt. Man har räddat de företag som varit mest utsatt med hjälp av permitteringar. Det andra är skattesänkningar och omställningsstödet som gör att företag kan överleva. Det är därför vi inte haft en rusning i arbetslösheten på samma sätt som i exempelvis USA.

Vad är dåligt?

– Det gäller att begränsa perioden med högre a-kassa. Sedan har åtgärderna tagit för lång tid, alldeles för lång tid. Men hade Centerpartiet och Liberalerna inte funnits med hade skattesänkningar och omställningsstöd tagit ännu längre tid eller inte blivit av alls.

Vad tror du om LO med ny ledning?

– Jag förstår att det är slitningar inom LO. Jag noterar att den ledning man valt har stått för att man vill göra upp. De är anhängare av den svenska modellen och man har fortsatt att förhandla. Men jag blir besviken när man kör med en militant och kompromisslös retorik. Nu har man en unik chans att få till ett avtal med motparten, men båda sidor måste kompromissa. Ibland får S och LO få det att låta som vi företräder arbetsgivarens intressen. Visst, vi månar om småföretagen. Men ytterst gör vi reformerna för de som har det tufft i Sverige. För de som är mest utsatta på arbetsmarknaden.

Finanstidningen, Fokus, Fores