Arbetsrätt

Här är de tre nya lasutredningarna

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nu är det klart med det fortsatta arbetet kring hur höstens framförhandlade las-förslag ska bli lag. Regeringen tillsätter tre interna utredningar. – Jag är jättestolt över det här arbetet, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Publicerad

Tre olika las-utredningar tillsätts internt i Regeringskansliet för att gå vidare med genomförandet av den överenskommelse som Svenskt Näringsliv och tjänstemannakartellen PTK kom överens om i höstas och som sedan även LO-förbunden Kommunal och IF Metall hakade på.

Senast 15 maj ska de vara klara, så det brådskar, för det är inga enkla saker att ta fram så snart.

– De har börjat jobba redan i dag, säger Eva Nordmark.

De tre utredningarna

De tre parallella utredningarna ska se över:

* Anställningsskydd och tillhörande a-kassefrågor.

* En ny omställningsorganisation som ska erbjuda och finansiera grundläggande omställnings- och kompetensstöd.

* Ett nytt och parallellt offentligt studiestöd.

Svårast tror hon blir att ta fram system för att hjälpa människor till nya jobb och få studiestödet på plats – något som också lär kosta en hel del, och exakt hur det ska finansieras är oklart än så länge, men det lär bland annat inbegripa att skruva på arbetsgivaravgifterna. Men medel måste också avsättas i kommande budgetarbeten, enligt Nordmark.

"Klassisk S-politik"

De parter som skrivit under överenskommelsen kommer att få ha experter i arbetsgrupper i nära anslutning till utredningarna. Övriga, såsom exempelvis LO och företrädare för små och medelstora företag, får vara med i dialog med utredningen, enligt ett pressmeddelande från regeringen.

Just frågan om att så stora LO-grupper, tolv av 14 LO-förbund är alltså inte med på vagnen i det här läget, valt att nobba överenskommelsen är känsligt för Socialdemokraterna. De kritiska facken har tyckt att den är för arbetsgivarvänlig, bland annat blir det lättare för företagscheferna att få välja vilka som ska sägas upp vid neddragningar.

Men Eva Nordmark är ändå nöjd.

– Det här är riktigt fin klassisk socialdemokratiskt politik, att göra verklighet av det parterna kommit överens om. På det viset bygger vi vidare på den svenska modellen, säger hon.

Svårt navigera

Hon ser det nya huvudavtalet som en modell för framtidens arbetsmarknad med ökad trygghet för både arbetstagare och arbetsgivare och med bättre förutsättningar till omställningar mellan olika jobb.

TT: Jag gissar att inte hela LO håller med dig?

– Nej, så är det absolut, jag ska inte sticka under stol med att det här är en komplex fråga. Det är inte helt enkelt att navigera i de olika intressen och verkligheter som finns på arbetsmarknaden.

Eva Nordmark hoppas fortfarande att fler LO-förbund kommer att ändra inställning, men att de skulle kunna hinna koppla på nu och få vara med närmare i det utredningsarbete som dragit i gång tror hon inte på.

– Jag ser inte att det skulle vara aktuellt.

Olle Lindström/TT

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev