Arbetsrätt

HD får avgöra fritidsledares skuld

Hovrätten ansåg att fritidsledaren hade kunnat hindra att en åttaåring omkom när han fick ett handbollsmål över sig. Ledaren frikändes ändå därför att olyckan inte hade behövt hända om målen varit mindre farliga.<br/>Riksåklagaren vill att Högsta domstolen ändrar domen.

Publicerad

Dödsolyckan hände i Sundbyskolan vintern 2009. En fritidsledare hade hand om en grupp på 18 åttaåringar i skolans gymnastiksal. Två av dem bad att få ta fram ett handbollsmål och fick ledarens tillstånd. Målet välte och dödade en tredje pojke.

Fritidsledaren åtalades och dömdes för vållande till annans död av Solna tingsrätt. Svea hovrätt ändrade domen och frikände fritidsledaren. Domstolen ansåg visserligen att hans oaktsamhet var den direkta orsaken till olyckan. Men majoriteten ansåg att olyckan inte hade behövt hända om målen inte varit så farliga. Att de varit de berodde i sin tur på brister i skolans organisation.

Riksåklagaren hävdar att fritidsledaren hade kunnat förstå att de 67 kg tunga målen inte kunde hanteras riskfritt av åttaåringar och därför skulle han inte ha låtit dem göra det.

Åklagaren anser att det är viktigt att Högsta domstolen prövar principfrågan om hur långt skolpersonalens tillsynsansvar sträcker sig, särskilt för yngre barn. Han tror att om det skulle vara tydligare, så skulle riskerna för olyckor minska. Åklagaren vill också att domstolen prövar om straffansvaret kan bli mindre för oaktsamhet som haft samband med en olycka, om det samtidigt funnits brister i arbetsmiljön.

---

För dig som prenumerant, logga in för att läsa fler artiklar:

Fritidsledare friad för pojkes död

---

Prenumerera på Lag & Avtal