Arbetsrätt

Jessica Polfjärd: ”Konflikten är en politisk grundsten”

Jessica Polfjärd visste tidigt att Moderaterna var hennes parti. Men att hon hamnade i riksdagen efter valet 2006 var en tillfällighet. Foto: Jörgen Appelgren
Jessica Polfjärd är adopterad från Korea. ”Jag känner inte till några andra värderingar än de svenska, men visst fanns det gånger under uppväxten då jag tyckte det var konstigt att jag såg annorlunda ut.”

PROFILEN. – Vi vill inte ta bort stridsrätten, vi vill ha proportion.Jessica Polfjärd, Moderaternas nye talesperson i arbetsmarknadsfrågor, räds inte konflikter med andra partier. I nästa års valrörelse lär frågor som Las, stridsrätten och jobb till nyanlända bli brännheta.

Publicerad

En borgerlig ledarskribent ställde i våras frågan ”Har borgarna alltid otur och sossarna alltid tur?”.

Han kan inte ha tänkt på Jessica Polfjärds väg till Moderaterna.

Hennes resa börjar i Seoul för 46 år sedan när en kvinna lämnar ett knyte på trappan till ett av stadens polishus. Många år senare och 7 000 kilometer bort har knytet vuxit upp till Västeråstösen Jessica som letar runt i valstugorna efter ett parti som motsvarar hennes samhällsintresse. Hon fastnar för Moderaterna.

I arbetarstaden Västerås, där Socialdemokraterna har haft ett cementerat kommunalt maktinnehav i år­tionden, drogs unga Jessica Polfjärd till Moderaterna.

– Tanken på individens ansvar blev därför avgörande för att jag valde Moderaterna. Kanske är det en efterhandskonstruktion, men min bakgrund och mitt annorlunda utseende har präglat mig.

Jessica Polfjärd adopterades innan hon kunde gå av svenska föräldrar.

– Jag känner inte till några andra värderingar än de svenska, men visst fanns det gånger under uppväxten då jag tyckte det var konstigt att jag såg annorlunda ut. När jag växte upp fanns inte samma mångfald som i dag. Hemspråksundervisning i skolan fick bara de finska barnen.

I riksdagen har hon ett kontorsrum möblerat i ljusa träslag. Hon skyndar sig att ställa undan en vas med vissna blommor för att Lag & Avtals team inte ska dra för stora växlar på en eventuellt bristande trädgårds­talang. Hon har däremot fallenhet för oneliners. Som när hon på ett möte tog en gruppbild av partikamraterna och levererade repliken ”så här många moderater har de aldrig sett i Fagersta”.

– Det var en slump att jag hamnade på riksdagslistan inför valet 2006. Min ambition eller dröm var inte en riksdagsplats. Jag trivdes jättebra i kommunalpolitiken.

Hennes första politiska uppdrag var knappast glamoröst. Hon delade ut valsedlar på en skola inför valet 1988. Men strax fick hon större förtroende. Efter ett samtal med dåvarande oppositionsrådet Lars Luttropp fick hon som 18-åring gymnasieelev plats i en kommundelsnämnd.

– Jag skolkade från skolan för att gå på mötet med honom.

På första sammanträdet i nämnden fanns en avgrund mellan hennes ungdomliga entusiasm och de äldres rutin.

– Ja, jag minns det första mötet. Jag tyckte att det talades alldeles för lite politik. Jag var ju där för att förändra världen!

När hon kom in i riksdagen 15 år senare var det efter en valrörelse som Moderaterna upplevde som magisk. Fredrik Reinfeldt hade lanserat Nya Moderaterna 2006 och i en berömd intervju i dåvarande LO-Tidningen, nuvarande Arbetet, hade han lovat att inte röra arbetsrätten.

– Reinfeldt visade på ett alternativ i svensk politik som kändes nytt och annorlunda. Det var unikt att borgerligheten samlades och gick till val på ett gemensamt manifest.

Redan på valvakan i Västerås förstod Jessica Polfjärd var hennes nya arbetsplats låg. Hon skulle till riksdagen och det kändes nästan overkligt. Av 97 moderata ledamöter var 71 debutanter och hon var en av dem.

– Politik är ett hantverk. Man lär sig det på plats. Den som har gått den långa vägen har en grundmurad kunskap. Det finns en skillnad mellan dem och de andra som kommer in i riksdagen utan politisk erfarenhet, även om det är bra med olika bakgrund bland ledamöterna.

I riksdagen fick hon så småningom tyngre uppdrag. När den nye partiledaren Ulf Kristersson bildade sitt lag utsåg han henne till arbetsmarknadspolitisk talesperson. En dryg vecka och en partistämma senare hade hon två heta frågor på sitt bord: turordningsreglerna i Las och stridsrätten.

Turordningen är en av de mest känsliga frågorna i arbetsrätten om man vill reta LO. Jessica Polfjärd lär få höra motargument om hur vanligt det är med turordningslistor. På LO-området sluter hälften av företagen sådana uppgörelser vid uppsägningar.

Läs också:

– Vi lägger förslaget om ändrad turordning därför att vi vill låta kompetensen väga tyngre. Vi har inte levererat ett färdigt förslag, utan varit tydliga med att vi vill föra en dialog med parterna.

Och om turordningsdiskussionen är känslig kan diskussionen om inskränkningar i stridsrätten liknas vid att ge sig ut på ett minfält.

Den infekterade konflikten i Göteborgs containerhamn har gett näring till Moderaternas utspel om stridsrätten. Jessica Polfjärd tycker inte att den av regeringen tillsatta utredningen jobbar tillräckligt snabbt. Hon och partikollegerna vill se en proportionalitetsprincip, och det kvickt.

– Jämför med våra nordiska grannländer. De har begränsningar. Vi vill inte ta bort stridsrätten, vi vill ha proportion.

Redan nu börjar debattemperaturen stiga inför nästa års valrörelse. Hennes partiledare Ulf Kristersson efterlyser ett mer vuxet debattuppträdande av meningsfränder och meningsmotståndare. Det många gånger hårda språket i sociala medier färgar lätt av sig i hela samhället.

Jessica Polfjärd har själv kallat näringsministern självgod samtidigt som hon varnat för en försämrad ton i det offentliga samtalet. Men politiken skulle bli ganska ointressant om det inte finns någon nerv i den.

– Hela samhällsdebatten tjänar på en schysst debatt, men en politisk grundsten är konflikten. Själv tycker jag Twitter är svårast. Där kan man vara anonym och uttala sig i mycket skarpa ordalag.

Läs också - Special:

Mot bakgrund av hennes uppväxt som adoptivbarn från Korea är frågan om hur hon ser på ett moderat närmande till Sverigedemokraterna högintressant.

Jessica Polfjärd svarar med några motfrågor.

– Vill vi bilda regering med Sverigedemokraterna? Nej. Vill vi gå till val med Sverigedemokraterna? Nej. Alliansen är vår naturliga regeringspartner och med dem förhandlar vi politiken. Vi förhandlar inte med Sverige­demokraterna.

Moderat arbetsrätt

Namn: Jessica Polfjärd.

Ålder: 46 år.

Familj: Sambon Torbjörn, sönerna Philip och Erik.

Bor: Gård i Romfartuna utan­för Västerås.

Uppdrag: Riksdagsledamot Moderaterna.

Aktuell: Ny talesperson i arbetsmarknadsfrågor för Moderaterna.

Karriär: Kommunal­politiker i Västerås, riksdagsledamot sedan 2006, skattepolitisk talesperson 2014, gruppledare för riksdagsgruppen 2015.

Kopplar av: Gärna meditativa stunder i skogen, gillar matlagning och hockey och följer Västerås IK.

Vågar knappt berätta: ”Jag virkar. I en vardag där man använder huvudet är det skönt att göra något med händerna. Vi säger att det är modernt, men jag känner mig som min mormor.”

Lagen om anställningsskydd hindrar arbets­givare som vill anställa eller behålla rätt kompetens, slog Moderaterna fast på sin stämma 2017.

Partiet vill...

... ha en turordning som i högre grad är baserad på kompetens.

... se över rätten till återanställning.

... sänka kostnaderna för arbetsgivarna vid uppsägningstvister.

... sänka skadestånden vid felaktiga uppsägningar för småföretag.

... stoppa möjligheter för domstolar att ogiltigförklara uppsägningar, utan de ska enbart kunna utdöma skadestånd vid felaktiga uppsägningar.

... begränsa rätten till sympatiåtgärder genom en proportionalitetsprincip.

... förlänga tiden för provanställningar från sex till tolv månader.