Krisen stoppar inte las-förhandlingar

2020-04-03 09:28 TT  
Martin Wästfelt, förhandlingschef för Unionen och PTK. Foto: Karin Wesslén / TT

Coronakrisen stoppar inte förhandlingarna om nya arbetsrättsliga regler som fack och arbetsgivare för parallellt med att regeringen utreder frågan.

Tjänstemannakartellen PTK:s förhandlingschef Martin Wästfelt vill hålla klåfingriga politiker borta som i krisen vill passa på att peta i arbetsrättsliga frågor.

– Pandemin påverkar inte grundfundamenta, säger han.

Det parterna kommer överens om ska hålla över lång tid, inte över en kris enbart, resonerar han.

Arbetsgrupperna som ska ta fram förslag till nya regler om bland annat kompetensutveckling och anställningsskyddet, fortsätter ungefär som vanligt under våren. Och tidsplanen som ritades upp före jul om att återuppta förhandlingarna efter sommaren hoppas han håller.

– Vår bedömning är att det fortsatt är möjligt, säger Wästfelt.

Läs mer: Las-utredaren väntas föreslå sex undantag

Under tiden hoppas han att politikerna kan ha is i magen och avvakta att gå vidare med resultatet från den politiskt tillsatta utredningen som väntas vara klar i slutet av maj.

Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare inleddes på allvar i fjol i spåren av att regeringen och samarbetspartierna C och L enades om att skruva i lagen om anställningsskydd.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna