Arbetsrätt

Kyrkan sa nej till lesbisk präst

Strängnäs stift nekade en lesbisk präst anställning. Foto: Scanpix

Prästen nekades anställning med motiveringen att hon var homosexuell – ”sån”, som kyrkoherden uttryckte saken. Beslutet dokumenterades. Pastoratet, beläget i Strängnäs stift, är nu anmält till Diskrimineringsombudsmannen.

Publicerad

Kvinnan vill i dag inte framträda utan avvaktar hur ärendet utvecklas. Hon vände sig till Antidiskrimineringsbyrån i Örebro, Örebro Rättighetscenter, som tog frågan vidare till DO.

Tjänsten gällde ett vikariat som inte var utlyst.

– Men även om rekryteringen skett på mer informella grunder gäller lagen mot diskriminering på grund av sexuell läggning, säger Vida Paridad, jur kand och ansvarig vid Örebro rättighetscenter.

Prästen blev tipsad om att söka och fick ett positivt svar på sin första kontakt med kyrkoherden. Beskedet från samma kyrkoherde blev sedan att tjänsten gått till en pensionerad präst.

Hon blev senare kontaktad av personer i kyrkan som kände till den verkliga orsaken och att den fanns dokumenterad i tjänsteanteckningar från ett möte på pastoratet. Enligt dessa anteckningar säger kyrkoherden att han lovat ledningen att ”inget sådant fick komma hit”. Hon var ”en sån” och hon var öppen med det.

Den ansvariga kyrkoherden, som nu lämnat sin chefsposition, ville inte delta i samtal med Örebro Rättighetscenter. Han har fortsatt sagt nej till att uttala sig i frågan.

Biskopen i Strängnäs, Hans-Erik Nordin, säger i ett uttalande till Svenska Dagbladet att man har stöd av kyrkans ledning om man misstänker att man diskriminerats på grund av sexuell läggning.

– Prästen hade vänt sig till oss och vi valde då att göra en anmälan för att undvika preskription, säger Vida Paridad.

Anmälan riktas mot pastoratet i Strängnäs stift.

Nu har DO vänt sig till facket som har företräde när det gäller att driva diskrimineringsfrågor och de kommer att gå vidare med det.

Har statlig finansiering

Sveriges Antidiskrimineringsbyråer är ett nätverk av ideella antidiskrimineringsbyråer som lokalt och regionalt verkar för mångfald, likabehandling och jämställdhet.

Alla byråer är fristående, men har samma uppdrag och samarbetar med varandra och med Diskrimineringsombudsmannen.

De är religiöst och partipolitiskt obundna.

De har statlig finansiering från Ungdomsstyrelsen.