Arbetsrätt

LO-basen hotar med strejk om arbetsrätten

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson sa under sitt förstamajfirande i Kalmar att han är säker på att LO-medlemmar är beredda att gå ut i strejk om arbetsrätten skulle försämras kraftigt. Men statsminister Stefan Löfven vill inte prata om ett nytt rosornas krig.

Publicerad

– Jag vill inte alls spekulera i det, sa statsmininstern, enligt TT, på presskonferensen i samband med sitt tal i Umeå.

Inom LO:s finns ett missnöje mot att ledningen inte markerat tydligare mot regeringens politik, som enligt kritikerna innebär försämringar av arbetsrätten och inskränkningar av strejkrätten. Karl-Petter Thorwaldsson, som i sitt första maj-tal sa att en stark fackföreningsrörelse kräver ett starkt socialdemokratiskt arbetarparti och tvärtom, håller inte med. Han tycker att LO-ledningen varit tydlig:

– Vi kommer aldrig någonsin att acceptera en arbetsrätt där arbetsgivaren kan välja och vraka eller där man tar bort turordningsreglerna.

– Jag ska inte stå och ljuga på första maj. Vi är oroliga över delar av det som står i Januariavtalet och det är framförallt det som handlar om arbetsrätt, sa LO-basen under sitt tal som sändes i SVT Forum.