Regeringen: Strejkrätten begränsas från 1 augusti

2019-03-28 09:38 Tiina Demargne  
Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister, S. Foto: Marko Säävälä/TT

För att i framtiden förhindra liknande konflikter som den uppmärksammade hamnkonflikten lägger regeringen fram ett lagförslag som ska begränsa strejkrätten.

I den nya lagen begränsas rätten att strejka mot en arbetsgivare som är bunden av ett kollektivavtal med ett annat fackförbund.

"Konflikträtten ska fortsatt vara stark på svensk arbetsmarknad men lika villkor ska gälla för alla", skriver arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), i en kommentar till TT.

Läs mer: Forskaren kritisk till förslaget om strejkrätt

Som Lag & Avtal tidigare berättat valde även de mest kritiska fackförbunden, som Pappers, nyligen att under ett möte med LO:s styrelse stå bakom lagförslaget, tillsammans med hela LO. Pappers ordförande Matts Jutterström säger till Lag & Avtal att han valde mellan två onda ting.

Läs mer: Las fick huvudrollen i regeringsbildningen

– Annars skulle Svenskt Näringsliv ha kunnat ta en taxi ner till riksdagen och beställa de åtgärder det vill ha. Det är 60 procent borgerlig majoritet där. Svenskt Näringsliv skulle säkerligen få igenom begränsning av sympatiåtgärder, politiska strejker och hade kunnat börja skruva i alla strejkrättsreglerna, säger Matts Jutterström.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna