Arbetsrätt

Regeringen: Strejkrätten begränsas från 1 augusti

Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister, S. Foto: Marko Säävälä/TT

För att i framtiden förhindra liknande konflikter som den uppmärksammade hamnkonflikten lägger regeringen fram ett lagförslag som ska begränsa strejkrätten.

Publicerad

I den nya lagen begränsas rätten att strejka mot en arbetsgivare som är bunden av ett kollektivavtal med ett annat fackförbund.

"Konflikträtten ska fortsatt vara stark på svensk arbetsmarknad men lika villkor ska gälla för alla", skriver arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), i en kommentar till TT.

Som Lag & Avtal tidigare berättat valde även de mest kritiska fackförbunden, som Pappers, nyligen att under ett möte med LO:s styrelse stå bakom lagförslaget, tillsammans med hela LO. Pappers ordförande Matts Jutterström säger till Lag & Avtal att han valde mellan två onda ting.

– Annars skulle Svenskt Näringsliv ha kunnat ta en taxi ner till riksdagen och beställa de åtgärder det vill ha. Det är 60 procent borgerlig majoritet där. Svenskt Näringsliv skulle säkerligen få igenom begränsning av sympatiåtgärder, politiska strejker och hade kunnat börja skruva i alla strejkrättsreglerna, säger Matts Jutterström.