Många vill skjuta upp pensionen

2011-06-15 23:00 Lena Gunnars  

Allt fler skjuter upp pensionen - och trenden ser ut att fortsätta. Majoriteten är högutbildade män.<br> - Många har sitt yrke nästan som ett kall, säger Anders Klevmarken, professor emeritus i ekometri vid Uppsala universitet.

<p>Pensionsreformen i början på 1990-talet, de dubbla jobbskatteavdragen och ett brinnande intresse för jobbet. Alla tre kan vara orsaker till att fler vill stanna längre i arbetslivet.</p> <p>Bland män med forskarutbildning är gruppen extremt stor. Där vill nästan ingen sluta. </p> <p>- De tycker att jobbet är roligt och har relativt stor frihet i valet av vad de ska ägna arbetstiden åt, säger Anders Klevmarken, som för Sociala rådets räkning utrett vad som bestämmer när man går i pension.</p> <p>I dessa fall kan det rent av vara hälsofrämjande att jobba vidare. Det är i alla fall något som bör utredas mer, tycker Anders Klevmarken. </p> <p>Även antalet kvinnor som vill jobba längre väntas växa. Detta i takt med att allt fler blir högutbildade och får samma typ av karriärer som männen. </p> <p>Ensamstående vill oftare förlänga arbetslivet än gifta eller sambos. De sistnämnda känner sig särskilt motiverade att sluta tidigt om partnern är jämngammal. </p> <p>- Pensionen innebär ju att ha fritid. Om den ena partnern väljer att gå brukar den andra också göra det, säger Anders Klevmarken. </p> <p>Men fortfarande det stora flertalet avslutar arbetslivet redan före 65. Särskilt i den lågutbildade gruppen. </p> <p>- LO har framhållit att stora delar av LO-grupperna har svårt att jobba längre av hälsoskäl, säger Anders Klevmarken. </p> <p>Men han framhåller att de tunga industrijobben samtidigt blir färre och färre. </p> <p>- De tyngsta lyften ersätts av robotar och maskiner, säger han.</p>

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna