Arbetsrätt

Rävspel om hotet mot Löfven

KD-ledaren Ebba Busch talade på KD:s partifullmäktige som hålls i riksdagens lokaler. Foto: Pontus Lundahl/TT
KD-ledaren Ebba Busch talade på KD:s partifullmäktige som hålls i riksdagens lokaler. Foto: Pontus Lundahl/TT

LAS. KD är redo att hjälpa V att driva fram en misstroendeomröstning mot statsminister Stefan Löfven (S). Om ett sådant skärpt läge uppstår kommer också M att rösta för att fälla regeringen. Men både M och KD är oroade för att utnyttjas av V.

Publicerad

(Uppdaterad) – Om det finns en möjlighet att få till ett misstroende och en misstroendevotering som kan fälla den här regeringen, då är vi beredda att stötta det, säger Kristdemokraternas (KD) ledaren Ebba Busch.

Vänsterpartiets (V) ledare Jonas Sjöstedt har hotat Löfven med att föreslå en sådan misstroendeomröstning i riksdagen. V:s krav för att inte göra det är att Löfven lovar att ett utredningsförslag om ändrad arbetsrätt inte kommer att bli lag.

För att få till stånd en misstroendeomröstning behöver V stöd från minst ett annat parti. På frågan om KD är berett att hjälpa V med det svarar KD-ledaren Ebba Busch:

– Om det är så att V säger att nu är vi beredda att köra skarpt, då kommer vi också att vara det. Men vi hjälper ju inte Jonas Sjöstedt i största allmänhet, i någon allmän charad.

Rävspel i riksdagen

V vill egentligen inte fälla regeringen, utan bara stoppa en lag om förändrad arbetsrätt.

Moderaterna (M) och KD däremot vill fälla regeringen, och även förändra arbetsrätten. Men de två partierna vill inte hamna i ett läge där de hjälper Sjöstedt att stoppa förändringar av arbetsrätten, samtidigt som den rödgröna regeringen blir kvar.

Det skulle till exempel kunna ske om V får KD:s stöd för att få till stånd en misstroendeomröstning och att Löfven då ger efter för V:s krav innan riksdagen har röstat. Om V då hoppar av, så räcker inte rösterna från M, KD och SD för att fälla Löfven.

Därför är en viktig fråga huruvida KD och M framöver bedömer att V verkligen kommer att rösta för att fälla regeringen.

"Hittills talar allt som Jonas Sjöstedt sagt för att detta bara är tomma hot från vänstern", skriver Moderatledaren Ulf Kristersson på Facebook.

Han understryker att om det verkligen blir skarpt läge, då kommer M att rösta för en misstroendeförklaring mot regeringen.

"Om Vänsterpartiet på allvar vill avsätta nuvarande regering så finns det majoritet för det varje dag i veckan", skriver Kristersson.

V-ledaren Jonas Sjöstedt kommer i söndagens direktsända tv-debatt att kräva svar från Löfven om arbetsrätten.

– Det kan bli dramatik i direktsändning, säger Sjöstedt.

Beskedet han vill höra är att Löfven drar tillbaka hotet om att lagstifta om en reformerad arbetsrätt med utredningens förslag som grund.

Men något sådant besked kan Sjöstedt inte räkna med i tv-debatten. V-ledaren vill dock inte sätta någon tidsgräns för när V går vidare med sitt hot om att driva fram en misstroendeomröstning.

– Vi har sagt inom de närmaste veckorna. Vi har valt att inte sätta någon klocka utan ge S en chans att finna en lösning. Det är klart att om de inte gör det så kommer vi att sätta en klocka så småningom, säger Sjöstedt.

Löfven har redan sagt att han vill att fack och arbetsgivare återupptar förhandlingarna som kraschade i förra veckan och kommer överens om en reformerad arbetsrätt på frivillig väg. Det beskedet väntas statsministern hålla fast vid i tv-debatten.

Men enligt regeringens januariöverenskommelse med Centern och Liberalerna så ska utredningsförslaget om arbetsrätten bli lag om fack och arbetsgivare inte når en överenskommelse.

Löfven kritiserar Sjöstedts hot i en skriftlig kommentar. I den varnar han för att V kan komma att släppa fram en M-ledd regering stödd av SD.

"Det skulle få enorma konsekvenser för Sveriges löntagare", skriver Löfven.

Peter Wallberg/TT

Owe Nilsson/TT

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev