Slöjbeslut bortprioriteras

2010-11-22 15:06 Elisabet Örnerborg  
Kvinnan på bilden bär en niqab, en ogenomskinlig slöja. Foto: Fred Ernst/AP Photo/Scanpix

DO har ännu inte fattat beslut i ärendet om den kvinnliga eleven som inte skulle få bära niqab på barnskötarutbildningen. JO kritiserar den långa handläggningstiden. – På utbildningsenheten har vi prioriterat barn som går kvar i kränkande miljöer, säger Magnus Jacobson, DO.

Diskrimineringsombudsmannen försvarar sig mot Justitieombudsmannens kritik. Antalet anmälningar ökade kraftigt under förra året i förhållande till 2008. Och i år har det redan kommit in lika många anmälningar som under hela förra året. Dessutom har det kommit till nya diskrimineringsgrunder: ålder, könsidentitet och könsuttryck och nya områden som sjukvård för diskrimineringsgrunderna funktionsnedsättning och kö.

Nya DO, som ska ta hand om det som tidigare var uppdelat på fyra olika ombudsmän, har funnits sedan den 1 januari 2009.

– Det tar tid att skapa en ny organisation, säger Magnus Jacobson, pressansvarig hos DO.

Han påpekar att utbildningsenheten som utreder ärendet inte har prioriterat kvinnan utan i första hand ägnat sig åt anmälningarna om barn och elever som befinner sig i kränkande skolmiljöer. Medan det här ärendet handlar om en vuxen kvinna som dessutom har fått gå kvar på sin utbildning.

Kvinnan, som gjorde anmälan, började utbildningen i januari 2009 och fick då beskedet att det inte var tillåtet att bära niqab på skolan. Hon anser att Åsö gymnasium kränker hennes religionsfrihet och rätt till utbildning genom att inte låta henne bära niqab – en slöja som täcker hela ansiktet förutom ögonen. Preskriptionstiden går ut den 19 januari 2011, då har det gått två år sedan hon lämnade in sin anmälan.

– Det är olyckligt att det tagit så lång tid. Det här är en ny fråga som har krävt en omfattande och komplicerad utredning, säger Magnus Jacobson och tillägger:

– Det kommer inte att preskriberas. Ett beslut kommer att levereras inom ett par veckor.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna