Sparkad universitetskansler till ”elefantkyrkogården”

2016-09-14 11:17 Tiina Demargne  
Dåvarande utbildningsminister Jan Björklund, presenterade den 28 maj 2014 professor Harriet Wallberg som av regeringen hade utsetts till universitetskansler och chef för Universitetskanslerämbetet. Harriet Wallberg är professor i fysiologi och var mellan åren 2004 till 2013 rektor för Karolinska institutet, KI. Hon har tidigare varit huvudsekreterare för ämnesområdet för medicin vid Vetenskapsrådet och var från 2002, fram till förra veckan, ledamot av Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet. Foto: Bertil Ericson / TT-Bild

MACCHIARINI-AFFÄREN. Harriet Wallberg Henriksson tvingades bort från jobbet som universitetskansler. Hon anställs istället som generaldirektör på utbildningsdepartementet.

Harriet Wallberg Henriksson går därmed till ”elefantkyrkogården” i regeringskansliet, där bland annat omplacerade generaldirektörer hamnar.

Universitetskanslern tvingades förra måndagen under uppmärksammade former bort från sitt jobb.

- Förtroendet för henne är skadat, uppgav forskningsminister Helene Hellmark Knutsson, på en presskonferens.

Samma dag hade Sten Heckscher, tidigare rikspolischef och näringsminister, presenterat en utredning om ansvarsfrågorna i turerna kring kirurgen Paolo Macchiarinis verksamhet vid Karolinska Institutet, KI. Harriet Wallberg Henriksson  fick som tidigare rektor svidande kritik i utredningen.

Läs också:

Läs mer: Generaldirektören avskedas från regeringskansliet

Myndighetschefer får normalt först en visstidsanställning på sex år. Därefter kan anställningen förlängas med tre år.

Harriet Wallberg Henriksson garanteras nu en månadslön på 131 500 kronor fram till den 31 maj 2020, vilket blir totalt nära sex miljoner kronor, enligt Expressen.

”Harriet Wallberg ska tills vidare vara placerad i Utbildningsdepartementet. Regeringskansliet beslutar i fortsättning om placering inom Regeringskansliet för Harriet Wallberg”, skriver Helene Hellmark Knutsson, enligt tidningen.

Generaldirektören behåller sin anställning som professor vid KI under den tid som hon är anställd som generaldirektör i regeringskansliet.

Expressen har sökt henne för en kommentar.

Myndighetschefer

Det finns cirka 200 myndighetschefer som är visstidsanställda. Hälften av dem är generaldirektörer, 21 är landshövdingar, 35 är rektorer för statliga universitet och högskolor, 17 har unika titlar som överbefälhavaren och rikspolischefen. Bland de övriga finns cheferna för de statliga museerna.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna