Arbetsrätt

ST om Las: Staten är inget familjeföretag

Britta Lejon är förbundsordförande för ST tidigareStatstjänstemannaförbundet, sedan 2012. Foto: Janerik Henriksson/TT

Fackförbundet ST ser gärna att lasförhandlingarna återupptas. Om frågan om en ny lagstiftning för anställningsskyddet ändå hamnar hos politikerna kräver fackförbundet att man tar hänsyn till att de olika sektorerna på arbetsmarknaden har olika behov.

Publicerad

ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet med drygt 95000 medlemmar, inom statliga myndigheter, bolag med statligt uppdrag, universitet, högskolor och statligt finansierade stiftelser.

– Anställningsskyddet inom statlig sektor har inte varit föremål för några specifika politiska överenskommelser eller ens beskrivits som ett problem i den politiska debatten. Därför menar vi att de förslag som Las-utredningen lade fram och som nu kan bli verklighet, inte bör omfatta den statliga arbetsmarknaden, säger Britta Lejon, förbundsordförande för Fackförbundet ST, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Förslagen härstammar ju från önskemål från småföretag. Men det vore helt orimligt att staten ska styras som om det vore ett familjeföretag, Så ser inte uppdraget för en statstjänsteman ut, och så bör heller inte anställningsskyddet utformas.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev