ST om Las: Staten är inget familjeföretag

2020-10-01 12:43 Tiina Demargne  
Britta Lejon är förbundsordförande för ST tidigareStatstjänstemannaförbundet, sedan 2012. Foto: Janerik Henriksson/TT

Fackförbundet ST ser gärna att lasförhandlingarna återupptas. Om frågan om en ny lagstiftning för anställningsskyddet ändå hamnar hos politikerna kräver fackförbundet att man tar hänsyn till att de olika sektorerna på arbetsmarknaden har olika behov.

ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet med drygt 95000 medlemmar, inom statliga myndigheter, bolag med statligt uppdrag, universitet, högskolor och statligt finansierade stiftelser.

– Anställningsskyddet inom statlig sektor har inte varit föremål för några specifika politiska överenskommelser eller ens beskrivits som ett problem i den politiska debatten. Därför menar vi att de förslag som Las-utredningen lade fram och som nu kan bli verklighet, inte bör omfatta den statliga arbetsmarknaden, säger Britta Lejon, förbundsordförande för Fackförbundet ST, i ett pressmeddelande och fortsätter:

Läs mer: Facken kräver starkt skydd mot godtycke för statsanställda

– Förslagen härstammar ju från önskemål från småföretag. Men det vore helt orimligt att staten ska styras som om det vore ett familjeföretag, Så ser inte uppdraget för en statstjänsteman ut, och så bör heller inte anställningsskyddet utformas.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna