Stopp för rättslig prövning av slöja på jobbet

2014-05-26 12:56 Elisabet Örnerborg  
Safad Alhajeh

I dag, måndag, skulle det ha hållits huvudförhandling i ett diskrimineringsmål i Uppsala tingsrätt. Hur domstolen skulle ha sett på chokladbutiksägarens reaktion när provjobbaren kom till butiken iklädd huvudduk får vi inte veta. Parterna blev överens i fredags.

Kontakten mellan chokladbutikens ägare Annelie Kejroth och Safad Alhajeh började utan huvudduk. Men när Safad Alhajeh kom för att börja provjobba i butiken hade hon huvudduk på sig. Annelie Kejroth blev överraskad. Sedan lämnar de olika uppgifter om vad som hände.

Safad Alhajeh anmälde butiken till Diskrimineringsombudsmannen först. Men samma dag som DO hade beslutat att utreda fallet tog Safad Alhajeh tillbaka sin anmälan.

- Jag hade redan gått vidare och själv anlitat en jurist, ärendet går snabbare då, sa hon till Lag & Avtal i oktober förra året.

Med ombuden jur kand Jihad Omeirat och jur kand Ola Bengtsson från advokatfirman Salmi & Partners stämde hon butiken till tingsrätten den 18 oktober och krävde 100 000 kronor i diskrimineringsersättning.

I sitt svaromål skrev Anneli Kejroth att hennes och Safad Alhajehs uppfattningar inte stämde överens och att en del uppgifter var utelämnade. I stämningsansökan står det att Safad Alhajeh började bära slöja i samband med att hon gifte sig på sin semester.

"Jag träffade Safad den 9 juli, alltså efter hennes resa, och då bar hon inte slöja och inte heller bar hon slöja under sin semester, vilket syns på den bild jag fick." Hon hade fått en semesterbild via e-post. Den 1 september kontaktade Annelie Kejroth den unga kvinnan och kom överens med henne per telefon att hon skulle provjobba.

"Mitt möte med Safad den 14 september varade cirka 7-8 minuter. Jag kände mig överraskad över hennes klädesval och lite lurad, eftersom hon inte alls presenterat sig så tidigare." Annelie Kejroth är småföretagare som själv arbetar i sin butik. För Lag & Avtal förklarade hon i höstas att hon absolut inte har råd med en jurist.

I fredags eftermiddag förlikades parterna. Vad förlikningen går ut på är hemligt.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna