Arbetsrätt

Telefonjätte betalar för säljares trakasseri

Foto: Ingvar Karmhed/ SCANPIX

När telefonförsäljaren insåg att han talade med en kvinna som delade hushåll med en kvinnlig partner började han sextrakassera henne. Nu får hon 30 000 kronor i skadestånd.

Publicerad

Telefonförsäljaren, som jobbade på uppdrag åt Tele 2, ringde för att erbjuda henne ett nytt telefonabonnemang. Men under samtalet började han frågasätta att två kvinnor bodde ihop. Sedan uttryckte han att han tyckte att det var ett "hot"med tjejer som gillar tjejer. Telefonsamtalet ska sedan ha övergått i rena sextrakasserier.

- Det här är typiska fördomar som kommer fram jämt emot homo- och bisexuella personer i vardagliga situationer. Det är oerhört kränkande när man blir uppringd på det här sättet och att telefonförsäljaren uttrycker sig som han gjort, säger Anna Fritshammar, jurist på Diskrimineringsombudsmannen, DO.

DO bedömde att kvinnan utsatts för diskriminering på grund av hennes sexuella läggning och kön och beslöt att företaget skulle stämmas i domstol. Men företaget gick med på förlikning. Kvinnan får 30 000 kronor i skadestånd och Tele 2 har beklagat det inträffade.

- Kvinnan tycker att det känns bra att Tele 2 tar sitt ansvar, säger Anna Fritshammar. 

Myndigheten ser positivt på att företaget har beklagat det inträffade och tagit sitt ansvar, trots att det egentligen är en underleverantör som utsatt kvinnan för kränkningen.

- Tele 2 har åtagit sig att se över sitt antidiskrimineringsarbete jämt emot de företag man anlitar för att förhindra liknande händelser i framtiden. Det är väldigt viktigt hur man jobbar med bemötandefrågor. Det är något som alla tjänsteföretag borde se över, säger Anna Fritshammar.