Tingsrätten: Klädkravet på KI var diskriminering

2016-11-17 14:10 Tiina Demargne  
Tandläkarstudenten vill komplettera den kortärmade bussarongen med engångsärmar i plast, eftersom det strider mot hennes muslimska tro att ha bara armar på jobbet. Foto: Alloverpress

Den kvinnlig tandläkarstudenten ville med hänvisning till sin religion använda engångsärmar i plast för att skyla armarna. Karolinska institutet, KI, vägrade. Nu slår domstol fast att det var diskriminering.

KI ska enligt domen i Stockholms tingsrätt betala 5 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.

Kvinnan ville komplettera den kortärmade bussarongen med engångsärmar i plast, med hänvisning till att det strider mot hennes muslimska tro att arbeta med bara armar.

I februari 2014 beslutade KI att inte göra avsteg från sina hygienrutiner och klädregler med hänvisning till patientsäkerhet och smittskydd, skriver Diskrimineringsombudsmannen, DO, i ett pressmeddelande.

KI har enligt domstolen inte bevisat att risken för smittspridning skulle öka vid användandet av engångsärmar jämfört med engångshandskar som studenterna vanligtvis använder. Tingsrätten anser därmed att KI gjort sig skyldig till indirekt diskriminering.

- Engångsärmar är redan ett etablerat alternativ i sådana här situationer, bland annat i Storbritannien, säger Johanna Nilsson, processförare på DO, i pressmeddelandet.

 

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna