”Vi hanterar arbetsrätten bättre än politikerna”

2018-12-10 12:13 Lena Gunnars  
Peter Jeppsson, Svenskt Näringslivs vice vd, och Anders Weihe, Teknikföretagens förhandlingschef. Foto: Jörgen Appelgren, Karin Fjell

Varken Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson eller Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe är imponerade av Centern och Liberalernas hårda krav på förändrad arbetsrätt. ”Utgångspunkten för den svenska modellen är att parterna sköter de här frågorna bäst själva”, säger Peter Jeppsson till DN.

L och C:s krav på att Socialdemokraterna måste luckra upp arbetsrätten och via lagstiftning sänka lönerna för nyanställda till 70 procent av kollektivavtalens lägstalöner är inget som imponerar på Peter Jepsson och Anders Weihe.

Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe och Svenskt Näringslivs Peter Jepsson vill båda att parterna istället ska få fortsätta sköta dessa frågor själva.

Läs mer: Anders Weihe: ”Problemet med Las är inte turordningen”

”När parterna är överens blir det mer stabilt. Vi är bättre rustade att hantera de här frågorna än vad politikerna är”, säger Svenskt Näringslivs Peter Jeppsson till DN

Peter Jeppsson och Anders Weihe framhåller de pågående förhandlingarna med LO, där man gemensamt försöker hitta lösningar på vad som ska hända vid uppsägningar.

Läs mer: Svenskt näringsliv: ”Hela Las behöver struktureras om”

Båda säger sig uppleva att LO är berett till konstruktiva diskussioner, men de efterfrågar ändå någon sorts lagstiftningshot med en deadline för förhandlingar gällande exempelvis Las. Detta för att sätta mer press på LO att börja kompromissa, skriver DN.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna