Den som letar i hö finner sin nål

2017-09-21 00:00 Christina Öst  
Christina Öst, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Jörgen Appelgren

LEDARE. Den som vill luska ut vad medarbetarna är för figurer lever i den bästa av tider. Detaljerad information om oss alla finns tillgänglig på mängder av platser. Det är bara att börja lägga tusenbitarspusslet.

Frågan blir därför inte om det är möjligt utan om, och i så fall när, det är rimligt att en arbetsgivare övervakar sina medarbetare.

Många yrkesgrupper har sedan åratal tillbaka en arbetsdag som är reglerad minut för minut. Att kontrollera att nattvakten går sin runda, att hemtjänstbilen kör till de patienter personalen ska besöka, eller vilken ambulans eller polisbil som är närmast när det behövs ett ingripande – allt sådant är standard numera. Det är inte konstigt att en arbetsgivare vill försäkra sig om att den betalda arbetstiden ägnas åt arbete.

Men tänk sedan på jobbmobilen, och mejlen i den. Mobilen som vi ständigt bär med oss är en Mimers brunn för den som vill nosa i medarbetarnas verklighet. Här blandas surfande med privata mejl och företagsmejl, företagssamtal med samtal om lunch­möten med kompisar och med partnern om vem som ska hämta när sista mötet för dagen drar ut på tiden.

Läs också:

Läs mer: Fel att övervaka elektroniska kommunikation

Ofarlig information, kanske du tänker, men tillsammans med alla andra informationskällor växer det fram en bild av vårt liv som är långt mer detaljerad än vad man egentligen orkar ta in.

Det sägs visserligen att den som inget har att dölja inte har något att oroa sig för. Men jag är tveksam till att frågan om övervakning går att avfärda så lätt.

Då finns resonemanget om nålen i höstacken. När så mycket information är tillgänglig, om miljarder människor, varför skulle då någon råka bli nyfiken på just dig eller mig?

Men tekniken finns, alltså används den.

Christina Öst

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna