Ett händelserikt år i Arbetsdomstolen

2018-12-27 00:00 Ann Olrin  
Ann Olrin, ansvarig utgivare. Foto: Sann Percivall

LEDARE. I årets extranummer av Lag & Avtal bjuder vi på referat av AD:s domar från året som gått, 79 stycken för att vara exakt. De domar som berört mig starkast är diskrimineringsmålen.

Människor som på olika sätt upplever sig kränkta. Inte för att de gjort fel utanför att de ansetts vara fel. Precis som i andra domar i AD påverkar utfallet många människor och i förlängningen hela samhällets syn på vad som är att betrakta som diskriminering.

Den så kallade handskakningsdomen rörde upp många känslor både innan, under förhandlingen och efter domslutet (AD-dom 15/2018). En ung tolk ville på sin anställningsintervju inte ta den manlige chefen i hand utan la sin hand mot hjärtat och bugade lätt när hon hälsade. Hon fick rätt av AD som menade att en sådan religiös manifestation skyddas av Europakonventionen och att krav på handhälsning skulle göra det svårt för henne och andra troende att arbeta på jämställda villkor. Domen blev en nyhet som nådde långt utanför Sveriges gränser.

Läs mer: Vägrade skaka hand – får rätt i AD

I det här numret berättar också vår rättegångs­tecknare Carina Eriksson om sina tio år i AD. God jul och gott nytt år! Vi är tillbaka med ett nytt nummer 24 januari 2019.

Ann Olrin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna