Frågorna som Kommunal glömde

2016-01-27 23:00 Lennart Kriisa  
Lennart Kriisa

LEDARE. "Jag är tveksam,” sa chefen, ”det får inte sticka i ögonen.”<br/> Vi satt runt ett stort mötesbord på Svenska Kommunförbundet, där jag arbetade som förhandlare för 25 år sedan. Den årliga konferensen skulle planeras och någon föreslog att vi skulle åka till Paris.

Det skulle inte bli dyrare än att boka in oss på en kursgård. Men chefen blev nervös. Svenska Kommunförbundet finansierades av medlemsavgifter från kommunerna. Skattepengar, med andra ord.

”Ni förstår väl hur det skulle kunna uppfattas? Att vi slösar med kommunernas pengar?” sa chefen.

Han gav till slut med sig och vi flög till Paris. Där höll chefen extra hårt i plånboken, absolut inga utsvävningar. För hur skulle det se ut? Kommer det sticka i ögonen? Kommunal har först nu insett vikten av att ställa sig dessa frågor. Det är därför medlemmarna rasar på Kommunals Facebook-sida.

”Vad är det som får er att tro att det är ok att använda medlemsavgifter till att äta och dricka gott? Vi jobbar för kommuner som ska använda skattepengar för allas bästa, och så tror ni att vi som sällan får någonting utöver lön vill att ni ska ta för er till sånt, hur tänkte ni när ni satt där och åt och drack?”

Så skriver en kommunalare. Kommentaren har fått över 500 gilla-klick. Nu råder fri jakt på Kommunal, artiklarna avlöser varandra. Lägenheter, aktieinnehav, porrshower.  Det går inte att hålla ordning på allt.

Samtidigt står Kommunal inför sin kanske viktigaste avtalsrörelse. Medlemmarna kräver en rejäl löneökning. Vilka motiv kommer att väga tyngst inför en storstrejk?  Att arbetsgivarna är för snåla, eller att Kommunal behöver återupprätta sitt rykte?

Alla dessa skriverier har varit så onödiga. I stället behöver vi prata om viktiga saker, till exempel hur politikerna tänker skapa jobb för de nyanlända, ungmoderaternas seger för en ny arbetsrätt och möjligheterna att få tillbaka de långtidssjukskrivna till arbetsplatserna. Det kan du läsa om i det här numret.

Lennart Kriisa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna