Åsikter

Grisarnas tid är här

Ann Charlotte Alstedt
Ann Charlott Altstadt Foto: Jörgen Appelgren

KRÖNIKA. I George Orwells fabel Djurfarmen motiverar härskarklassen Grisarna sitt överflöd med att det krävs för att kunna fatta kloka beslut åt de andra djuren, som förstås lever knapert. Orwells klassiker förknippas mest med diktaturer trots att det är Grisar som styr västvärldens demokratier.

Publicerad

För när Annie Lööf, med månadslön på drygt 150 000, menade att de svenska ingångslönerna ska sänkas med 20-25 procent var det ett riktigt svinigt förslag. Det betyder att en massa människor får en årslön som är mindre än vad ministern tjänar på 20 arbetsdagar. 

Om Lööf var riktigt konsekvent skulle hon förstås sänkt sin egen lön med cirka 40 000 eftersom hon aldrig arbetat som näringslivsminister förut och dessutom saknar all erfarenhet av jobbet. Men enligt den borgerliga världsbilden så är incitamenten, det vill säga hur man fördelar piskor och morötter, beroende av vilken klass du tillhör. Annie Lööf måste exempelvis få hutlöst mycket pengar för att kunna jobba medan andra måste straffas upp ur sängen om morgonen med låga ersättningsnivåer, annars kan de inte arbeta alls.

De flesta tänker väl att politiker, näringslivstoppar och andra med snuskigt hög lön föreslår galna grejor för att de lever i totalt utanförskap, det vill säga saknar all kontakt med verkligheten. Men jag tror det finns fler orsaker bakom Grisarnas samhällsfarliga beteende. 

På Youtube ligger en lysande liten film, – The surprising thruth about what motivates us – som sammanfattar all motivationsforskning och de entydiga resultaten låter som en fantastisk vänsterkonspiration då den underkänner fundamentet för alla kända klassamhällen. För mer pengar som belöning utgör en fantastisk motivation att arbeta snabbare och bättre men bara om du har ett så kallat okvalificerat jobb, som att städa, diska eller löpandebandsarbeta. Men så fort det krävs att du måste tänka själv och fatta en massa beslut så går det käpprätt åt skogen om du får pengar för att prestera. 

Endast tre saker kan motivera dig med skrivbordarbete att göra ett riktigt bra jobb – att du har inflytande över ditt arbete som också måste utveckla dig som människa och dessutom upplevas som meningsfullt.  Jag antar att Annie Lööfs urdåliga förslag handlar om att hon liksom andra politiker och chefer tjänar för mycket. Varje år får de orimliga lönehöjningar eller bonusar som drar ner deras kompetens och får dem att fatta dåliga beslut medan det exempelvis är anställa inom Kommunal, Handels och Hotell och restaurang, som kämpar om varje krona, som i stället borde få de rejäla sporrande inkomstlyften.

Men det finns ännu en förklaring till att vårt samhälle är så sjukt orättvist och att global undergång hotar. Forskning, som publicerats i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, visar att rika människor, alltså våra makthavare, inte bara presterar dåligt, de är också giriga och otrevliga. De ljuger, är otrogna, fuskar, bryter regler och tar godis från barn mer än de fattiga. Därför är det katastrofalt att de rika, som särintresse, fått alltmer inflytande över samhällsutvecklingen. Men pengar gör inte bara chefer inom näringsliv och offentlig förvaltning till sämre människor. I dag är också statsråd rika vilket kan förklara att regeringen och Annie Lööf inte bara för en inkompetent, utan också en elak politik.
Ann Charlott Altstadt

Författare och journalist