Åsikter

Låt inte fake news vinna det här valet

Christina Öst, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Jörgen Appelgren

LEDARE. Okej, det här är vad som gäller i höst: Vi har ett antal partier som alla vill ta plats i riksdagen. Några av dem ligger i trakterna av den magiska fyraprocentsspärren.

Publicerad

Förr talade man om ”kamrat 4 procent”, socialdemokrater som la sin röst på VPK för att de inte skulle ramla ur riksdagen. Nu för tiden är fler partier i farozonen. De senaste valen har även Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna hängt på gärdsgår’n och fått lita till sådana stödröster.

Det är svårgissat vilka det blir som måste lyfta sig själva i håret i år. SCB:s senaste valprognos är dyster läsning för samtliga etablerade partier. Väljarna lägger sina röster hursomhelst. Ideologi och traditioner spelar allt mindre roll när de väl står i valbåset och slickar igen kuvertet. Väljare som socialdemokrater och moderater förr räknade med stoppar andra röstsedlar i sina kuvert i år. Sverige­demokraterna har haft sitt järnrörsdebacle, vägrat svara på frågor av SVT:s reporter med hänvisning till att han är jude, gjort det ena magstarkare än det andra. Effekten? Både LO-medlemmar och moderata kärnväljare röstar på dem.

Gamla valfrågor som vård, skola och omsorg verkar väljarna numera lika intresserade av som ett glas vatten. Man frågar sig varför. Usch, jag vill definitivt inte att vi efter valet den 9 september bara ska kunna enas om att vi alla har förlorat till fake news.

Allt, nästan allt, kommer efter valet att handla om att kompromissa. Efter valet kommer det att saknas en tydlig vinnare med egen majoritet. Troligen finns inte heller en realistisk majoritetskoalition att hålla sig i för Sverige. Frågan är därför om vi härdar ut med ännu en decemberöverenskommelse, och hur den osäkerhet som följer på en sådan i så fall påverkar utvecklingen de närmaste åren.

Nu tar Lag & Avtal semester. Jag önskar dig en skön sommar och så ses vi igen den 23 augusti.

”Tänk om vi kunde dela lite mer lika? Byta ut ett pass i tvätt­stugan mot ett på gymmet?”

Laura Hartman, Affärsvärldens krönikör och docent i nationalekonomi, fascineras av manliga vd:ar som kan springa ultramarathon medan någon annan tar hand om barnen och markservicen.