Åsikter

Rösta för mer globalisering

Jakob Stenberg, journalist och redaktör på Svenskt Näringslivs tidning Entreprenör.

KRÖNIKA. Den avgör såväl presidentval i USA som Brexitomröstningar och med största sannolikhet höstens riksdagsval. Kampen om verklighetsbeskrivningen är striden som alla politiker vill vinna. Går det bra, dåligt eller mellanbra för Sverige? Svaret beror på vem du frågar.

Publicerad

Att fenomenet inte är något nytt har blivit tydligt för mig under sommarledigheten. På stränder, soffor och i baksäten har jag spenderat orimligt mycket tid på att kolla klipp från gamla valdebatter.

Många minns säkert Carl Bildts pik mot Ingvar Carlsson om att den senare riskerade hamna i en ”rödgrön röra” med partier som företräder en ”före­tagar­fientlig politik” i valet 1994, en del kommer nog ihåg Olof Palmes beskrivning av krishanteringen på 1970-talet med att man ”inte ska lita på de borgerligas kapitalism, man ska lita på människors solidaritet”, och någon enstaka kan nog erinra sig slutdebatten 1991 och Lars Werners kritik mot ”EG-anpassningen”. Ett nutida exempel är Stefan Löfvens varning för fyra år sedan om att Sverige ”höll på att gå sönder”.

I årets valrörelse anklagar oppositionen regeringen för att slösa bort högkonjunkturen, regeringen å sin sida klappar sig själva på axeln över att ekonomin går bra. Precis som Trump gör på andra sidan Atlanten, men varken han eller Magdalena Andersson bör tackas för den globala konjunkturen. Det verkliga testet väntar när tuffare tider kommer, förmodligen under nästa mandatperiod.

Apropå Trump och verklighetsbeskrivning - den gängse men gravt förenklade analysen efter valvinsten 2016 har varit att han vann valet genom att locka till sig ”globaliseringens förlorare”.

Under sommaren hördes liknande beskrivningar i Sverige. S-debattören Daniel Suhonen skrev att globalisering gynnar dem på toppen, och i Almedalen talade vänsterledaren Jonas Sjöstedt om alla reformer som partiet vill genomföra, men nämnde inte med ett ord företagens och exportens roll för att möjliggöra vänsterns satsningar. Med de befarade valframgångarna för V och SD får vi dessutom den mest EU-kritiska riksdagen sedan inträdet 1995. Knappast bra nyheter för handel och globalisering.

För globaliseringen har i själva verket gynnat Sverige. Det är kontentan i en ny forskarrapport som jag sträckläste på stranden. Kul semester, tänker ni? Gamla tv-klipp med Anne Wibble och en rapport om globaliseringens påverkan av arbetsmarknaden! Helt galet.

Skämt åsido. Rapporten från nationalekonomerna Fredrik Heyman och Fredrik Sjöholm visar att vårt välstånd är uppbyggt på handel med andra länder, att globaliseringen resulterat i stabilt höjda löner för de flesta och har gett förbättrad matchning mellan arbetstagare och företag. Bak­sidan med utvecklingen är en ökad jobbpolarisering, där jobben blir fler för hög- och lågutbildade, men färre i mittenkategorin. Något som bland annat behöver mötas med vidareutbildning och ett fungerande socialt skyddsnät.

Tesen förstärks i en färsk Timbrorapport som visar att en viktig del av globaliseringen, arbetskraftsinvandring, varken innebär jobb­förluster eller pressade löner. Arbetskrafts­invandrare kostar inte pengar utan bidrar med betydande intäkter, lyder slutsatsen.

Så nog är verklighetsbeskrivningen avgörande även i år. Globalisering blir nog ingen fråga i val­debatterna, men kanske mellan raderna. Ha då rapporterna i åtanke. De krafter som vill att Sverige ska sluta sig mot omvärlden leder oss på fel väg. Därför kommer i alla fall jag att rösta för mer öppenhet, mer handel och mer rörlighet.

Jakob Stenberg, journalist

Jakob är redaktör på Svenskt Näringslivs tidning Entreprenör.