Superhjälten utmanar alla

2018-04-19 00:00 Christina Öst  
Christina Öst, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Jörgen Appelgren

LEDARE. Varför ska man vara medlem i facket, nu när solidaritet blivit omodernt? Svaret, för många, är inkomstskyddet.

Det är en stor skillnad på attityden till medlemskap i facket i dag och för några decennier sedan. Då, när inter­net inte fanns och solidaritet var en självklarhet, var det närmast obegripligt om någon inte var med. Det skulle vara ungefär som att inte betala hyran, det fanns inte på kartan.

I dag är grundattityden förändrad. Det gäller särskilt bland dem som nyligen tagit sina första steg in på arbetsmarknaden. De ser inte att de någonsin skulle behöva hjälpen ett fackligt medlemskap kan ge. De attraktivaste är dessutom hellre anställningsbara än tillsvidareanställda.

Men så har vi då Unionen, Sveriges största fackförbund, som gör precis allt rätt. Unionen har djupa kassakistor att ösa ur när det gäller marknadsföringen. De har ett budskap som är lätt att ta till sig, och de signalerar tydligt att de är ett vinnande lag.

Titta bara på deras gröna ”superman” som dyker upp överallt. Klart man blir nyfiken. Den som läser på ser att de erbjuder marknadens kanske bästa inkomstförsäkring. Plus betald kurslitteratur för den som vill gå en kurs.

Och dessutom, vem vill inte ha en superhjälte som kompis?

Om allt var som vanligt när det gäller rekrytering av medlemmar i den fackliga världen borde Sacoförbunden, som levt högt på akademikerbegreppet, inte vara det minsta oroade över jätten Glufs Glufs i TCO-sfären. Men akademiker i dag ser sig ofta som en i gänget. Och jobbkollegerna är medlemmar i Unionen.

Sacoförbunden står inför en enorm utmaning. Klarar Saco att brotta ner Unionens gröna jätte? Det här blir en intressant utveckling att följa.

”Att ha konkurrerande fack på samma område funkar inte, det sätter hela systemet ur spel.”

Jan Björklund, Liberalernas partiledare, till Arbetet.

Christina Öst

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna