Tid att summera och reflektera

2019-12-27 00:00 Ann Olrin  
Ann Olrin, ansvarig utgivare. Foto: Sann Percivall

LEDARE. När du får den här tidningen i brevlådan har vi nästan lämnat 2010-talet bakom oss. Som alltid vid skiften är det viktigt att titta tillbaka och fundera på hur det har varit och varför det blev som det blev.

När jag bläddrar igenom tidningarna från det gångna året fastnar jag för det vi skrivit om rättegången mot France Télécom och de sju direktörer som anklagas för att ha orsakat en lång rad självmord bland sina anställda.

Rättegången avslutades i augusti, tio år efter att fack­föreningen först lämnade in polisanmälan. När ni läser det här har domen troligen kommit (läs om den på lag-avtal.se), men alldeles oavsett hur domen lyder så är det som hänt så fruktansvärt att det knappt går att ta till sig. Den nuvarande ledningen har redan sagt att en fällande dom mot företaget inte kommer att överklagas. Före­tags­ledningen har också lovat att tillsätta en kommission som ska utreda hur offren kan få ekonomisk ersättning.

I det här numret av Lag & Avtal har vi tagit greppet på EU och arbets­rätten. De domar som avgörs i EU-domstolen spelar stor roll för oss i Sverige.

Och ibland blir även domar som faller i andra medlemsländer avgörande för oss. När en domstol i Italien underkänner en dom i EU och företaget som skulle betalat skadestånd för brott be­gångna i Danmark frias, så kan det hota den svenska modellen.

I årets sista nummer har vi också som vanligt summerat året som gick i Arbetsdomstolen med årets AD-domar. Missa inte heller intervjun med LO-TCO Rättsskydds förbundsjurist Henrik Ask, som är en av AD:s flitigaste förhandlare.

Med det önskar vi på Lag & Avtal alla våra läsare ett riktigt gott nytt år!

Ann Olrin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna