Åsikter

Vad gör vi när jobben tagit slut?

Christina Öst, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Jörgen Appelgren

LEDARE. Hela 65 procent av alla som nu går i grundskolan kommer att ha jobb som inte finns i dag, enligt Nox Consultings vd Pernilla Ramslöw. Med två barn i grundskolan är det klart att jag funderar över vad det innebär.

Publicerad

Samtidigt finns tecken på att hon troligen har rätt överallt. Det är nu det händer, just nu revolutioneras arbetslivet i grunden. När tillverkningsindustrins produkter görs snabbare, effek­tivare och billigare i automatiserade fabriker i andra delar av världen försvinner det som utmärkte det industrialiserade Sverige.

Utan enklare tillverkningsjobb blir frågan vad alla utan högre utbildning ska försörja sig på. Bristen på enkla jobb är en valfråga i år.

Men det räcker inte; även för akademiker ritas spelplanen om i grunden. Vissa yrkesgrupper och arbetsuppgifter utmanas redan i dag av databaser som kan göra ett bättre jobb än skickliga jurister eller läkare. Databaser hittar fler oklarheter i testade avtal än mänskliga jurister, och de ställer genast rätt diagnos på sällsynta sjukdomar som läkare kanske träffar på en enda gång i sitt yrkesliv. Och roboten Vera genomför 1 500 anställningsintervjuer om dagen och sparar därmed in många arbetstimmar för hr-avdelningar på företag som Ikea och Pepsi.

Vilka incitament finns det förresten för att anställa när datorerna vet mer, är snabbare och aldrig blir sjuka eller tar semester? Vad händer med samhället när jobben är långt färre än befolkningen? Vad händer med individen?

Hur ser arbetsmarknaden ut om trettio år? Om femtio år? Behöver vi då ens arbeta för att producera livets nödtorft? Vad fyller vi dagarna med? Först då vet vi hur det påverkar samhällsstrukturerna.

Fast den dagen som lönearbetet ersatts med något annat ligger jag sedan länge i jorden.

”Vad betyder en god arbets­miljö i framtidens arbetsliv? Jag är väldigt glad att vi har fått ett så spännande uppdrag.”

Nader Ahmadi, tillträdande generaldirektör för nyinrättade Myndigheten för arbetsmiljökunskap.