87 byggarbetsplatser uttagna i varslet

2020-11-25 10:54 TT  
Byggnads ordförande Johan Lindholm. Foto: TT

Omkring 100–200 miljoner kronor om dagen. Så mycket kostar en eventuell byggstrejk som kan bryta ut på fredag, enligt arbetsgivarna.

Förhandlingarna under ledning av medlare har pågått ett antal dagar, sedan byggfacket i förra veckan lade sitt konfliktvarsel. Ett bud kan väntas senast torsdag, dagen innan den varslade strejken bryter ut.

Det är mycket som står på spel: 87 byggarbetsplatser är strejkvarslade i hela landet, från Kiruna i norr, via Slussenbygget i Stockholm, till ett antal byggen längst ner i söder, i Malmö.

Indirekta effekter

Byggföretagen räknar med att de indirekta effekterna blir större än så, eftersom byggarbetsplatser riskerar att stanna när några av dess yrkesgrupper går ut i strejk. Omkring 1 400 av Byggnads medlemmar lägger ner arbetet, något som påverkar även elektriker, målare med flera. Arbetsgivarparten Byggföretagen håller på att räkna på de effekterna och de dagliga kostnaderna väntas landa någonstans i intervallet 100–200 miljoner kronor, baserat på byggstrejken 2016.

I fokus för konflikthotet står, vad facket kallar, ordning och reda på arbetsplatserna, eller rättare sagt bristen på detsamma, med bristfällig arbetsmiljö och där kriminella element tagit sig in, med osund konkurrens som följd.

"Trams"

Och i princip är parterna överens om att just skapa bättre ordning och reda, där en ingrediens är att få bort kriminaliteten. Men enligt Byggnads villkorar arbetsgivarna detta med andra frågor, som exempelvis att vidga arbetstiderna under dygnet.

Att Byggnads egentligen skulle ha en annan förtäckt dagordning, att spräcka industrins lönemärke, som Byggföretagen hävdar, viftar Byggnads ordförande Johan Lindholm bort.

– Trams, det är bara deras sätt att försöka flytta fokus, säger han.

Arbetsgivarna kallar å andra sidan Byggnads för ett av de mest strejkbenägna fackförbunden på svensk arbetsmarknad, något som har stöd i statistiken.

Olle Lindström/TT

Se lista över berörda arbetsplatser på förbundets webbsajt. (PDF)

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen