Avtalsrörelsen

Anna Falck: ”Många nya vill ha lönesamtal med chefen”

”Det känns som ett bra upplägg att växla krav och sedan ha sommarperioden när man kan låta dem sjunka in”, säger Anna Falck, Arbetsgivarverkets nya förhandlingschef. Foto: Jörgen Appelgren
Lag & Avtals reporter Lena Gunnars ställer Anna Falck mot väggen. Foto: Jörgen Appelgren

MOT VÄGGEN. Anna Falck är Arbetsgivarverkets nya för­handlingschef. Hon kastades in i förberedelserna för avtalsrörelsen med detsamma. Kraven med motparterna Saco-S, Seko och OFR/S/P/O växlades i juni, och nu drar avtalsförhandlingarna i gång på allvar.

Publicerad

Högst på Anna Falcks önskelista står sifferlösa tillsvidareavtal med alla motparter.

Du har varit förhandlingschef på SAS tidigare i karriären, då förhandlade du om tarifflöner med piloterna. Nu vill du ha sifferlösa avtal och tillsvidareavtal?

– Det finns alltid olika parametrar vi vill kunna värdera. Med tarifflöner kommer du inte åt det.

Kommer ni att lyckas bli överens med motparterna om sifferlösa tillsvidareavtal den här gången?

– Jag kan inte förhandla i den här artikeln. Men vi fortsätter att driva frågan med alla våra motparter eftersom vi tror på den.

En undersökning som gjordes bland ST:s avdelningar visade att de ville ha en tydlig löneökningssiffra i avtalet, vad svarar du på det?

– Det är viktigt att förstå vad som är en insamlingsmodell för att ha ett löneutrymme och vad som är en individgaranti. Individ­garantier känns väldigt passé för mig.

Ni yrkar på att lönesättande samtal ska vara huvudmetod, men den har fått kritik eftersom det varit svårt att få den att fungera som det var tänkt på alla myndigheter. Vad gör ni åt det?

– Vi jobbar tillsammans i partsrådet och gör regelbundet uppföljningar om lönebildningen. Jag har nog bilden av att många av våra nyanställda akademiker och nya med­arbetare vill vara med och föra det här sam­talet med chefen. Då är det viktigt att vi enas om lönekriterierna och vad som ska värdesättas.

Har du förhandlat med tre motparter parallellt tidigare?

– Delvis. När vi på SAS jobbade med pilotföreningarna hade vi en svensk, en dansk och en norsk pilotförening som i vissa delar hade likheter med varandra. Att förhandlingsarbete förs på lite olika nivåer vet jag sedan tidigare.

Hur känns det att ta över efter din före­trädare Monica Dahlbom, som förhandlat flera vändor med de här motparterna?

– Det handlar om att bygga tillit och att lära känna varandra.

Ni vill gärna samordna delar av de tre av­talen, varför?

– Vi sluter olika avtal, men vi har en del frågor som vi vill lösa någorlunda lika. I villkorsavtalen är det i många delar lika för alla.

Ni yrkar att arbetsgivarna ska få utökade möjligheter att styra över arbetstiden, varför?

– Arbetstiden är ett område vi behöver jobba vidare med för att kunna anpassa till verksamhetens krav. Men vi vill göra det på ett förnuftigt sätt, där medarbetarnas behov av vettiga arbetstider och möjlighet till återhämtning finns med.

Har du något konkret exempel?

– Jag vill inte gå in på det mer i detalj, men vi vill kunna verksamhetsanpassa i större omfattning när det inte går att komma överens lokalt. I dag har vi inget att falla tillbaka på i de lägena.

Långtidssjukskrivningarna har fortsatt öka sedan 2013. Ska regeringen tvingas damma av sitt gamla förslag om hälsoväxling?

– Nej, nu har vi gjort en partsavsikt för hur vi gemensamt ska jobba med hälsofrågorna. Vi fortsätter med det. Vi är inte i mål ännu, men vi har planerat att dra i gång aktiviteter i höst inom de av våra yrkesgrupper där vi ser att ohälsotalen och sjukskrivningarna ökar. Det gäller framför allt kontaktyrkena.

Nyligen lämnades en stämningsansökan till Arbetsdomstolen från ST och Jusek. De vill att domstolen utreder tjänstgöringsskyldigheten för de anställda på Fastighetsmäklar­inspektionen, som nu flyttas från Stockholm till Karlstad. De anställda vill inte flytta med. Hur ser du på att AD nu ska ta ställning?

– Frågan är svår, men mycket aktuell nu när vi är i en fas där vi får ett antal myndigheter som underhand utlokaliseras. Vi hoppas på en snabb handläggning och prövning i Arbetsdomstolen.

Hur tror du att dina nya motparter beskriver dig som förhandlare efter avtalsrörelsen?

– De undersöker nog nu vem jag är och jag gör samma sak med dem. Jag är en ganska tydlig person som är relativt prestigelös och vill ha ett bra samtalsklimat. Jag vill inte vara långsint. Det är viktigt att hålla isär sak och person.

Hade du hellre tillträtt i en mindre intensiv period?

– Nej. Det har varit sporrande att direkt komma in i det arbete jag är tillsatt för att göra. Jag var senast hr-direktör på Luftfartsverket, så frågorna är inte helt främmande för mig.

Anna Falck väljer tre

NAMN: Anna Falck.

ÅLDER: 55 år.

FAMILJ: Sambo och två vuxna barn.

BOR: På Södermalm.

BAKGRUND: Jag var kammarrättsassessor från början. Därifrån var jag tjänstledig ett år för att vara ombudsman på Jusek. Det var i mitten på 1990-talet. Sedan gick jag tillbaka till kammarrätten för att sedan gå vidare till Statens institutionsstyrelse, Rikspolisstyrelsen, SAS och Svenskt Närings­liv och Luftfartsverket. Inom flygbranschen finns många företagsavtal. När jag var förhandlingschef på SAS fick jag hantera kabinstrejk. Det kan inte bli värre. Om flygbolag har strejk i tre dagar tappar de oändligt mycket pengar.

UTANFÖR JOBBET: Vi har ett sommarhus på Österlen. Dit tar jag mig så ofta jag kan. Där gillar jag att jobba i trädgården och njuta av närheten till naturen. Sedan är det alltid spännande att vara coachande till sina barn och följa dem i deras utveckling. Ingen av dem är dock jurist.

☐ Stämpelklocka - ☑ Flexibel arbetstid

☑ Jobb i storstan - ☐ I övriga landet

☐ 6 h arbetsdag - ☑ 40 h vecka