Avskedad via sms - får över 330.000 kronor i skadestånd

2015-11-18 15:19 Ann Norrby  
Rätten anser inte att det behövdes ett förbud mot sms-utskicken till de anställda. Foto: TT-Bild

"Du är sparkad med omedelbar verkan". Så stod det i sms:et från ägarens son till kioskbiträdet. Även om han hade gjort det på eget bevåg, var det detsamma som att avskeda henne, slår AD fast.

Kvinnan hade arbetat tre år i grillkiosken i Borås. En dag när hon hade sjukanmält sig fick hon sms:et från sonen. Hennes fackförbund Hotell- och restaurangfacket begärde förhandling. Kioskägaren hävdade att hon inte blivit avskedad.

Kvinnan och fackförbundet stämde kioskägaren och krävde skadestånd. Tingsrätten ansåg att det varken var bevisat att ägaren givit sonen i uppdrag att skicka meddelandet eller att ägaren visste om att han hade gjort det. Avskedandet var visserligen inte giltigt, men kvinnan fick varken den lön hon hade begärt eller skadestånd. Dessutom fick hon betala hälften av sin förra arbetsgivares rättegångskostnader.

Hon överklagade till Arbetsdomstolen, AD. Domstolen slår fast att sonens sms var detsamma om hon hade blivit avskedad, även om han hade skickat det på eget bevåg. AD bestämmer att hon ska få 271 291 kronor i ekonomiskt skadestånd och 60 000 i allmänt skadestånd. Dessutom slipper hon betala hälften av kioskägarens rättegångskostnader. Han får i stället betala två tredjedelar av hennes rättegångskostnader, 212 061 kronor.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Arbetsrätt