Avtalsrörelsen

Avtal klart för handeln

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Parterna godtog medlarbudet. Ett tvåårigt avtal ger rejäla löneökningar och förstärkt företrädesrätt som ska balansera arbetsgivarnas önskan att använda bemanningsföretag.

Publicerad

Avtalet mellan Handelsanställdas förbund och Svensk Handel gäller i 24 månader. Det ger 4,7 procent i löneökning till anställda inom detaljhandeln och 3,7 procent inom partihandeln, enligt fackets beräkningar.

Handels ordförande Lars-Anders Häggström kallade till presskonferens i LO-borgen på onsdagseftermiddagen:

- Det har varit tuffa förhandlingar hela vägen, men nu är vi i alla fall överens. Det som fällde avgörandet är att det är väsentligt mycket mer pengar i det här budet, sade Lars-Anders Häggström.

Avtalet innehåller också en lösning för den infekterade bemanningsfrågan som varit särskilt kämpig inom partihandeln. Parterna har enats om en förstärkt företrädesrätt vid återanställning. Samtidigt är parterna nu ense om att bemanningsföretag kan vara ett komplement till den ordinarie bemanningen.

Frågan om rätt till heltid förs över på en partssammansatt arbetsgrupp. Enligt förbundets andre vice ordförande Tommy Tillgren arbetar gruppen utifrån grundtanken att heltidstjänster är bra för branschen.

Tommy Tillgren kommenterade också handelns eventuella beroendeställning till andra avtalsområden.

- Det här avtalet lever sitt eget liv. Det följer inga andra avtal som nämnts tidigare, sade Tommy Tillgren.