Avtal klart för privat äldreomsorg

2013-12-06 13:28 Elisabet Örnerborg  

Vårdföretagarna och Kommunalarbetareförbundet har kommit överens om ett nytt avtal för hemtjänstpersonal. Arbetsgivarna är glada för den ökade lönespridningen, facket för krontalspåslaget.

- Vi är nöjda med att utbildning nu premieras tydligare genom differentiering av lägstlöner mellan outbildade och utbildade. Det möjliggör ökad lönespridning samtidigt som det minskar trösklarna för nyanställning av personer in i branschen, säger Vårdföretagarnas förhandlingschef Johan Mann i en kommentar.

Lägstalönerna höjs med 820 kronor under den 37 månader långa avtalsperioden. Ingångslönerna där arbetsgivaren kräver yrkesförberedande gymnasieutbildning höjs med 1700 under samma tid. Detta tillsammans med att avtalet saknar individgarantier och att löneökningarna ska fördelas individuellt menar arbetsgivarna kommer att innebära ökade lönespridningar. Vårdföretagarna talar om att avtalet berör 30 000 arbetstagare och medan Kommunal räknar antalet medlemmar och kommer fram till att avtalet berör 19 000 medlemmar.

Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund är också nöjd med överenskommelsen.

-Vi ser avtalet som en framgång. Det handlar om att det ska råda konkurrensneutralitet mellan privata och offentliga verksamheter. Det är viktigt att de inom privat vård och inom kommun och landsting ska ha lika förutsättningar, anser hon i en kommentar.

Avtalet är alltså drygt treårigt och ger löneökningar inom den av industrin satta normen på 6,8 procent. Parterna är också överens om att introduktionsanställningar ska införas. De räknar med att ha ett avtal klart för det senast den 31 mars 2014.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna