Avtalsrörelsen

Avtalet för friskolorna klart - heltid ska bli norm

Kommunal och Almega har nu förhandlat klart i årets avtalsrörelse när friskolorna har fått ett nytt avtal, som håller sig inom märkets 6,5 procent. På sikt ska heltid vara norm om det passar friskolornas verksamhet, säger parterna.

Publicerad

Avtalet innebär ett litet steg mot heltid som norm för de 5 000 medlemmar i Kommunal med anställning på friskolorna. Parterna ska sträva efter utökad sysselsättningsgrad med det långsiktiga målet att göra heltid till norm, enligt avtalsinformationen. Men parterna tillägger ”om verksamheten tillåter och och det är möjligt med hänsyn till verksamhetens behov.”

Lönerna höjs med i snitt 1 660 kronor under avtalsperioden, fördelat på 560 kronor från den 1 november 2017, 510 kronor den 1 november 2018 och 590 kronor den 1 november 2019. Lägstalöner och ersättningar höjs med 6,5 procent under den treåriga avtalsperioden.

- För Kommunal har det varit självklart att våra medlemmar ska ha löneökningar motsvarande vad andra på arbetsmarknaden fått. Det har vi nu även i det här avtalet, säger Lenita Granlund, Kommunals avtalssekreterare i ett pressmeddelande.

Avtalet gäller bland annat barnskötare, elevassistenter, fritidsledare, kockar, kökspersonal, vaktmästare och lokalvårdare.