Avtalsrörelsen

Avtalsrörelsen: Almega överens med Seko

Seko:s strejk på telekomområdet, som skulle ha startat klockan 11.00 i dag, är avblåst. Medlarna lämnade ett bud i går kväll som båda parter sa ja till.

Publicerad
Valle Karlsson, Seko. Foto: Erik Sandberg

Seko hade också liksom tjänstemännen på telekomområdet krävt flexpension. Men det var bara ett av kraven som Seko varslat om stridsåtgärder för att få igenom. Seko:s krav gällde också bland annat att restid skulle ske på arbetstid i enlighet med en EU-dom och individgaranti.

Medlarna hade bett Seko skjuta upp strejken. Efter att Arbetsdomstolen i går interimistiskt beslutat att överenskommelser om flexpension inte kan göras under strejkhot gav medlarna parterna ett bud, som både Både Seko och Almega tackade ja till.

Det nya avtalet ger en lönenivå på 2,38 procent. Lägstalönerna höjs med samma nivå. Och om parterna inte kommer överens i lönerevisionen ska halva utrymmet delas ut generellt. Restidsfrågan lämnas till en partsgemensam arbetsgrupp som ska vara klar den 31 oktober. Parterna är, enligt Seko:s hemsida överens om att restid kan vara arbetstid i vissa fall. Avtalet gäller i 13 månader; från den 1 april 2016 till den 30 april 2017.

– Vi hade aldrig uppnått detta resultat utan det tryck vi satt på Almega genom vårt strejkvarsel. Nu tar vi steg framåt på flera punkter, säger Seko:s avtalssekreterare Valle Karlsson.