Avtalsrörelsen: Arbetsgivarseger i AD - fredsplikt råder

2016-04-21 13:18 Elisabet Örnerborg  

(Uppdaterad) Sveriges Ingenjörer och Unionen kan inte strejka sig till flexpension. Almega hade rätt att hävda att överenskommelser om pensionsfrågor bara kan göras under fredsplikt.

Sveriges Ingenjörers och Unionens nio stämningar till Arbetsdomstolen var förgäves. En oenig domstol avvisar fackförbundens talan i torsdagens interimistiska beslut.

– Det var förstås inte alls vad vi hade hoppats på, säger Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius, till TT.

Arbetsdomstolens slutsats är att krav på kompletterande avgifter till ålderspension inte får understödjas med stridsåtgärder. "Det har i vart fall på utredningens nuvarande stadium inte kommit fram tillräckligt som talar emot en sådan slutsats", skriver domstolen i sitt beslut nr 31/16.

De två domstolsledamöterna som är utsedda av arbetstagarsidan, Lenita Granlund, Kommunals avtalssekreterare, och Ingemar Hamskär, tidigare TCO:s chefsjurist, håller inte med domstolsmajoriteten. De anser att domstolens interimistiska beslut skulle ha varit det motsatta. Det vill säga att det inte fanns något hinder mot de varslade stridsåtgärderna.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna