Avtalsrörelsen

Avtalsrörelsen: Arbetsgivarseger i AD - fredsplikt råder

Arbetsdomstolen, på Gamla Nygatan i Gamla stan, i Stockholm. Foto: Elisabet Örnerborg
Uppropslistan i Arbetsdomstolen inför avgörandet om fredsplikten i frågan om flexpensionen. Foto: Elisabet Örnerborg

(Uppdaterad) Sveriges Ingenjörer och Unionen kan inte strejka sig till flexpension. Almega hade rätt att hävda att överenskommelser om pensionsfrågor bara kan göras under fredsplikt.

Publicerad

Sveriges Ingenjörers och Unionens nio stämningar till Arbetsdomstolen var förgäves. En oenig domstol avvisar fackförbundens talan i torsdagens interimistiska beslut.

– Det var förstås inte alls vad vi hade hoppats på, säger Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius, till TT.

Arbetsdomstolens slutsats är att krav på kompletterande avgifter till ålderspension inte får understödjas med stridsåtgärder. "Det har i vart fall på utredningens nuvarande stadium inte kommit fram tillräckligt som talar emot en sådan slutsats", skriver domstolen i sitt beslut nr 31/16.

De två domstolsledamöterna som är utsedda av arbetstagarsidan, Lenita Granlund, Kommunals avtalssekreterare, och Ingemar Hamskär, tidigare TCO:s chefsjurist, håller inte med domstolsmajoriteten. De anser att domstolens interimistiska beslut skulle ha varit det motsatta. Det vill säga att det inte fanns något hinder mot de varslade stridsåtgärderna.