Avtalsrörelsen

Avtalsrörelsen: Byggnads varslar

(Uppdaterad) Byggnads säger upp avtalet från och med den 12 april och lägger ett varsel. Förbundet anser att Sveriges Byggindustrier har vägrat att förhandla om något annat än lönefrågor och bara velat invänta industrins märke.

Publicerad

– Genom att förhala förhandlingarna har vi inte nått samförstånd inom en rad viktiga framtidsfrågor, exempelvis jämställdhets- och mångfaldsarbetet, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i ett pressmeddelande.

I stället för att diskutera de viktiga framtidsfrågorna har Sveriges Byggindustrier, BI, lagt allt fokus på makten över lönebildningen, hävdar Byggnads. Förbundet anser sig inte ha fått gehör för sina krav på ett vässat huvudentreprenörsansvar och att branschen måste se till att välkomna kvinnor och män, ungdomar och nyanlända. Förbundet vill att byggbolagen ska vara med och stärka utbildningsinsatser redan i skolan och stoppa den rådande machokulturen. "Pengarna regnar över byggbolagen redan nu så det borde vara möjligt att ta en liten del av det för att verkligen åstadkomma en förändring."

Byggnads kräver också att det ska skrivas in i avtalet att byggbolagen ska ta emot lärlingar. Och att systemet för att ta emot nyanlända i byggbranschen utvecklas. Med tanke på att dagens arbetsgivare kräver alltmer personlig information om anställda och arbetssökande kräver förbundet större inflytande i tvister om kränkt integritet. "Det faktum att vi säljer vårt arbete och inte oss själva måste vara vägledande."

Sist i pressmeddelandet påminner förbundet om sitt krav på 3,2 procent i löneökningar. Ett fullt rimligt krav när de största byggbolagen har aktieutdelningar på närmare fem miljarder kronor och med tanke på byggboomen. "Det är självklart att Sveriges byggnadsarbetare ska ha en del av kakan man är med och arbetar ihop."

– Ansvaret vilar tungt på BI för att vi ska komma vidare. Det handlar om att tillsammans få väck diskriminerande och föråldrade jargonger på arbetsplatserna och att företagen börjar anställa kvinnor. Nu ser vi fram emot att BI sätter sig och pratar om detta med oss, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.

Byggnads varsel omfattar cirka 60 företag och drygt 2 600 av Byggnads medlemmar.

– Omfattningen av varslet tyder på att detta planerats under en längre tid. Det är ett av de största varslen någonsin. Detta i en tid då vi behöver bygga mer. Det är mycket oansvarigt och kommer att leda till att många projekt såsom skolor, förskolor, bostäder och sjukhus inte blir slutförda i tid, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef Sveriges Byggindustrier i en kommentar.

Även Mats Åkerlind tar upp byggbranschens framtid, men anser att det är Byggnads som inte vill förstå hur den ser ut.

– Sveriges Byggindustrier varnade i ett tidigt skede för att Byggnads avtalskrav leder till ökade kostnader på över 8 procent och att ett av tre medlemsföretag skulle gå omkull. Branschen står inför enorma utmaningar där våra företag konkurrerar på en alltmer internationell marknad. Då kan vi aldrig acceptera att våra medlemsföretag som tecknar kollektivavtal blir bestraffade för att vår motpart saknar förståelse för dessa förändringar, säger Mats Åkerlind.

Så slår Byggnads varsel

Byggnads varsel är utformat som en trestegsraket. Det första steget gäller strejk och blockad av allt arbete på bland andra Peabs, NCC:s och Skanskas arbetsställen i Göteborg, Skellefteå, Örebro, Karlstad, Norrköping och Linköping. Det är fråga om 23 olika arbetsställen eller byggen. Plus strejk och blockad av 15 hela företag runt om i landet och ett i Finland. Dessutom omfattas allt arbete som utförs av anställda i Skanska Direkt AB i Kronobergs län av stridsåtgärderna som alla träder i kraft klockan 06.00 den 12 april.

Steg två träder i kraft den 19 april klockan 06.00 . Det varslet gäller strejk och blockad vid ytterligare 49 arbetsställen.

Steg tre, slutligen,  träder i kraft den 26 april med strejk och blockad på ytterligare 51 arbetsställen.

Byggnads poängterar att förbundet står bakom 6F-samordningens avtalskrav och nivå som dessa förbund presenterat i sin avtalsplattform. Målareförbundet, som också är ett 6F-förbund, har tidigare varslat om strejk. Byggnads stöder målarnas strejkvarsel med att varsla sju företag i Skövde och ett i Östersund. I det fallet börjar Byggnads stridsåtgärder att gälla redan den 12 april klockan 06.00 och de upphör inte förrän Målareförbundet träffar avtal med sin motpart eller om Byggnads träffar avtal med sin. Alla övriga stridsåtgärder gäller till dess att Byggnads och Sveriges Byggindustrier kommer överens om ett nytt kollektivavtal.